Index Vakbarát Hírportál

Olaszország szükségállapotot hirdetett a migrációs nyomás miatt

2023. április 12., szerda 08:19

Az olasz kormány hangsúlyozza, nem tudja megoldani a migrációs nyomás problémáját az Európai Unió beavatkozása nélkül. Jelenleg négyszáz illegális bevándorló rekedt egy hajón a délolasz partoknál, a parti őrség péntek óta már mintegy kétezer embert mentett ki a tengerből.

Olaszország fél évi országos szükségállapotot hirdetett ki, miután a húsvéti ünnepek alatt jelentősen megugrott az illegális bevándorlók száma. Ezenkívül első körben ötmillió euró, azaz 1,9 milliárd forintnyi forrást szabadítanak fel az intézkedések finanszírozására.

Tudatában vagyunk annak, mennyire komoly a migrációs jelenség, amely az idén mintegy háromszáz százalékkal nőtt. Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelősségteljes beavatkozására van szükség

– hangoztatta Nello Musumeci polgári védelmi miniszter.

Az MTI közölte, a rendkívüli jogrend egyebek között az új befogadóközpontok létesítéséhez szükséges eljárások megkönnyítését szolgálja.

Az állami intézményrendszert teljesen leterhelő szükségállapotot élünk meg. A délolasz régiók önmagukban nem képesek megbirkózni ezzel a vészhelyzettel

– hangsúlyozta Musumeci.

„Döntő jelentősége van, hogy Európa végre cselekedjen. Éveken át csak beszélt, de egy ujját sem mozdította. Elérkezett azonban az ideje annak, hogy az EU bizonyítsa, valóban egy unió, és a migránsokkal való szolidaritás nem csak Olaszország, Spanyolország, Görögország, illetve Málta feladata” – hangoztatta Matteo Salvini kormányfőhelyettes.

A húsvéti ünnepek alatt, péntektől hétfőig mintegy kétezer migráns érte el Lampedusa szigetét több mint negyven bárka fedélzetén.

Tunézia partjai előtt, illetve a máltai felségvizeken 38-an vesztették életüket hajótörésekben, 18 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Lampedusa szigetén a befogadóközpont reménytelenül túlzsúfolt.

A legfeljebb 400 ember elszállásolására szolgáló létesítményben jelenleg mintegy 1800 bevándorló tartózkodik.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek.

Több százan hánykolódnak az olasz partoknál

Jelenleg is zajlanak a mentési munkálatok Olaszországban, négyszáz illegális bevándorló rekedt egy halászhajón a délolasz partoknál. A migránsokat két napja nem tudják partra szállítani.

BBC információi szerint a hajó vélhetően a líbiai Tobrukból indult Európa felé. Az olasz parti őrség közölte, az időjárási körülmények nehezítik a mentést.

A híradások szerint drámai a helyzet: a hajó hánykolódik a tengeren, ugyanis elfogyott az üzemanyaga, a hullámzás miatt pedig vízzel telítődik a fedélzete. Ezenkívül rendszeresek az orvosi vészhelyzetek is.

Rovatok