Index Vakbarát Hírportál

Nem találnak célba az Egyesült Államoktól kapott ukrán szuperfegyverek

2023. április 14., péntek 15:15

Az Egyesült Államok JDAM rendszerrel ellátott precíziós bombákat küldött Ukrajnának, amelyeket el is kezdtek használni. A csodafegyverek lényege az lenne, hogy akkor is eltalálják a célpontot, ha megzavarják a GPS-jelüket – mégis úgy tűnik, hogy sok esetben nem felelnek meg ennek az elvárásnak.

Április elején érkezett a hír, miszerint az ukrán hadsereg új csodafegyvert kezdett el használni. A JDAM (Joint Direct Attack Munition) vezérlőrendszerrel felszerelt siklóbombákat – a köznyelvben okosbombákat – a Pentagon decemberben kezdte küldeni Ukrajnának.

A JDAM kifejezés egy olyan irányítórendszert takar, amely különféle bombákra szerelhető fel, és lehetővé teszi a távvezérlésüket. Az ezzel felszerelt bombáknak elvileg a GPS-jel megzavarása esetén is többé-kevésbé irányban kellene maradniuk és el kellene találniuk a célpontot az inerciális navigációs rendszernek köszönhetően.

A kiszivárgott katonai dokumentumokból azonban most az derült ki, hogy az amerikai gyártmányú intelligens bombákat

AZ OROSZOKNAK ELEKTRONIKUS JELZAVARÁSsal SIKERÜLT ELTÉRÍTENIÜK, ÉS EZÉRT EGYÁLTALÁN NEM TALÁLTAK CÉLBA.

Azt, hogy a dokumentum valódi, a védelmi minisztérium egyik tisztviselője is megerősítette – írja a Politico. Hozzátették: egyes esetekben a fegyverek műszaki hiba miatt még csak fel sem robbantak, de az utóbbi hibát azóta sikerült kiküszöbölni.

Rovatok