Index Vakbarát Hírportál

Robbanás volt egy orosz katonai kiképzőközpontnál, óriási a füst

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.04.15. 21:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történesei a következők voltak:

    • A lengyel elnök aggódik: Putyin nukleáris arzenáljával akar megfélemlíteni bennünket.
    • Putyin aláírt, innen már nincs visszaút.
    • Az oroszok szerint a Wagner-csoport két újabb területet foglalt el Bahmutban.
    • Robbanás volt egy orosz katonai kiképzőközpontnál.
    • Anthony Blinken: Nem befolyásolta a szövetségesekkel való együttműködést a kiszivárgott dokumentum.

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, jó pihenést kívánunk! Tartsanak velünk holnap is!

  • A Ria Novosztyi orosz hírügynökség tette közzé azt a felvételt, amely egy ukrán fronton harcoló katona elképesztő szerencséjét örökítette meg. A katonát ugyanis fejbe találta egy mesterlövész, de az incidenst egy karcolás nélkül megúszta, mert a golyó lepattant a sisakjáról.

    A videón az látszik, hogy a katonák egy betonfal mögött találtak fedezéket, de a fal bedőlt részén átrepül egy golyó, és fejbe találja az ott álló katonát. A lövedék azonban visszapattan a sisakjáról.

  • A Donyecki területen lévő orosz csapatok Lyman, Bahmut, Avdiivka és Marinka városok felé próbálnak előrenyomulni – jelentette a fegyveres erők vezérkara szombaton.

    A jelentés szerint Bahmutban és Marinkában folynak jelenleg a leghevesebb harcok, az elmúlt napon 40 támadást vertek vissza az ukrán védők ezeken a településeken.

    Az orosz erők 19 légicsapást, 15 rakétatámadást és négy irányított rakétatámadást hajtottak végre a térség lakossági központjai ellen – számolt be The Kyiv Independent.

  • Sir Richard Lawson Barrons nyugalmazott brit tábornok a második világháború naptárához hasonlította a fronton történteket. Szerinte az ukrán védelmi erőknek Nyugatról nyújtott anyagi és technikai segítség jelenlegi szintjén az ukrán csapatok csak az orosz offenzívát tudják feltartóztatni – írja az Espresso ukrán hírportál.

    Ez a támogatás elég ahhoz, hogy Ukrajna ne veszítsen több területet – és látjuk, hogy ez hogyan történik Bahmutban –, de ahhoz még nem elég, hogy Ukrajnának megadja a lehetőséget Oroszország kidobására. És ez leginkább azért van, mert még nincs ipari kapacitás

    – jegyezte meg a tábornok.

    Berrons az orosz–ukrán háború frontjain zajló események jelenlegi menetét a második világháború első éveihez hasonlítja.

    A történelem itt nagyon tanulságos. Ha Európára gondolunk 1940-ben, akkor az szörnyű állapotban volt a náci Németország támadása előtt. És három teljes év kellett ahhoz, hogy felépítsük a haderőt és az ipari kapacitást, hogy eljussunk az 1944-es D-napig (a szövetségesek partraszállása Normandiában)

    – mondta.

    Véleménye szerint „ha a Nyugat továbbra is a jelenlegi szinten segít, akkor megakadályozza, hogy Oroszország megtörje Ukrajnát, de határozott és gyors győzelemre biztosan nem ad lehetőséget”.

    Ebben az esetben ez a háború két-három-négy évig fog tartani, és akkor valószínűleg a felek valamiféle keserű patthelyzetbe kerülnek 

    – tette hozzá a tábornok.

  • A svéd ügyészség szabadon engedett egy orosz nőt, akit április 13-án vettek őrizetbe ipari kémkedés gyanújával.

    Az őrizetbe vett személy ellen csütörtökön gyengült a gyanú. Emellett nem volt elegendő indok az őrizetbe vételre. Ezért a mai napon úgy döntöttem, hogy szabadon engedem a személyt

    – mondta James von Reis ügyész.

    Az előzetes nyomozás azonban folytatódik – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Korábban közölték, hogy az őrizetbe vett személy a Preem vállalat göteborgi olajfinomítójában dolgozott. Az orosz nő őrizetbe vételével kapcsolatban több személyt is beidéztek kihallgatásra, és „különböző helyeken házkutatásokat tartottak”.

  • Tizenegyre emelkedett a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városát ért orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma.

    A mentőcsapatok két ember holttestét emelték ki egy ház romjai alól – közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat.

    Emellett öt embert keresnek, akik a célba vett lakóház roncsai között maradtak.

    További lakosokat is eltűntnek nyilvánítottak – közölte Vadim Liakh, a helyi önkormányzat vezetője – írja a Sky News.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 181 550 orosz katona esett el, az elmúlt napon 460 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3653 tankot,
    • 7073 páncélozott harcjárművet,
    • 2785 tüzérségi rendszert,
    • 535 rakétavetőt,
    • 283 légvédelmi berendezést,
    • 307 repülőgépet,
    • 293 helikoptert és
    • 5646 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 2339 hadműveleti és taktikai drónt, 324 egység speciális felszerelést és 911 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több mint 80 orosz sportoló és sportszervezet képviselője ellen vezetett be szankciókat, többek között Ilja Averbuh műkorcsolyázó és Igor Akinfejev labdarúgó ellen. A rendeletet szombaton tették közzé az ukrán államfő honlapján – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A szankciókat 50 éves időtartamra szabták ki. Ezek közé tartozik az ukrán vízumkiadás és az ukrán területre való belépés tilalma is, valamint a hivatalos látogatások törlése, illetve a szankcionált személyekkel szembeni gazdasági és pénzügyi kötelezettségek megtiltása.

  • Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron szombat délután közel másfél órán keresztül beszéltek, amin az ukrán elnök megköszönte francia kollégájának a folyamatos támogatást – közölte a Sky News. 

    Az ukrajnai háború, Macron közelmúltbeli kínai útja és egy lefejezett ukrán katonáról készült videó mind a két vezető beszélgetésének témája volt. Zelenszkij dicsérte Franciaország szándékát, hogy „tovább erősítse az Ukrajnának a harctéren nyújtott fontos támogatást”.

    A Kreml „szörnyűnek” minősítette a videót, hozzátéve, hogy annak hitelességét ellenőrizni kell, így azóta vizsgálatot indított a klip ügyében.

  • Orosz csapatok lőtték a dél-ukrajnai Herszon városát szombaton, amely során két nő életét vesztette – közölte Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője.

    Korábban a Herszoni Területi Katonai Adminisztráció arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában nyolc ember sérült meg a régióban az orosz hadsereg ágyúzása miatt.

    Herszon városa és a Dnyeper folyó nyugati partján fekvő régió más települései, például Beriszlav azóta is folyamatosan orosz támadás célpontjai, hogy az ukrán erők 2022 novemberében felszabadították őket – számolt be a The Kyiv Independent.

  • A szigorúan titkos amerikai katonai hírszerzési adatok kiszivárgása nem befolyásolta az ország szövetségeseivel való együttműködését – jelentette ki Anthony Blinken amerikai külügyminiszter.

    Az általam folytatott beszélgetések alapján nem hallottam semmi olyat, ami befolyásolná a szövetségesekkel és partnerekkel való együttműködésünket

    – fogalmazott a külügyminiszter.

    Blinken hozzátette: a Washington által tett lépésekért csak elismerő szavakat hallott az ügyben – számolt be a Sky News.

  • Összesen 375 robbanóanyagot fedezett fel és semlegesített az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat az elmúlt 24 órában. 

    Általánosságban elmondható, hogy az Orosz Föderáció nagyszabású inváziójának kezdete óta több mint 345 ezer robbanószerkezetet hatástalanítottak

    – közölte a hatóság.

     A Sky News szerint tisztviselők 164 hektárnyi területen találták meg a szerkezeteket.

  • Lengyelország megtiltotta a gabona és más élelmiszerek importját Ukrajnából, hogy megvédje mezőgazdasági ágazatát – közölte egy kormánytisztviselő. 

    Az Európai Unióban termesztett gabonaféléknél olcsóbb ukrán gabona nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban a szűk logisztikai keresztmetszetek miatt, ami a helyi gazdák árát és eladásait sújtotta – közölte a Sky News.

    Ez politikai problémát jelent a kormányzó Jog és Igazságosság Párt számára a választások évében.

    Ukrajna változatlan barátai és szövetségesei vagyunk és maradunk. Támogatni fogjuk és támogatjuk az országot. De minden államnak, minden hatóságnak minden esetben kötelessége, hogy megvédje polgárai érdekeit

    - mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) nevű kormányzópárt elnöke.

    Kaczynski elmondta, hogy Lengyelország kész tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával a gabonakérdés rendezéséről, éppen ezért az ukrán felet már értesítették a döntésről.

  • Újabb két ember holttestét húzták ki egy ötemeletes épület romjai alól Szlovjanszkban, amelyet pénteken orosz támadás ért – közölte Veronika Bahal, az állami katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője.

    A bombázás halálos áldozatainak száma tizenegyre emelkedett, hatan egy ötemeletes épületben haltak meg – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Mint megírtuk, a többlakásos épületekre hét S–300-as föld-levegő rakétát lőttek ki az oroszok. 

  • Az oroszországi Kazany városában robbanást hallottak egy katonai kiképzőközpont közelében.

    A helyi média a város déli részén keletkezett tűzről számolt be. A hatóságok egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

    Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet, de a közösségi médiában több videó is fellelhető a sűrű füstről, ami a kiképzőközpont felől száll fel.

  • Az orosz állami média szerint öt ukrán állampolgár ellen, akik az oroszok által megszállt Melitopolban, a Zaporizzsjai területen élnek, egy orosz bíróság előtt emelnek vádat, mert „terroristacsoport” tagjai voltak − írta meg a The Guardian

    Az öt ukrán állampolgárt Melitopolból szállították az Oroszország által 2014 óta megszállt Krím félszigetre, majd a moszkvai Lefortovo előzetes letartóztatási központba − írja a Kyiv Independent.

    Az orosz hatóságok azzal vádolják az öt ukrán állampolgárt − a fegyveres erők és a területvédelmi erők állítólagos tagjait −, hogy robbantásokat terveztek olyan helyszíneken, ahol orosz csapatok állomásoztak, és ahol humanitárius segélyeket osztanak szét.

  • Ukrajna további 5 milliárd dollárnyi támogatást kap a G7-országoktól – jelentette be Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök szombaton. Elmondása szerint a megállapodás a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi ülésén született. 

    Svájc 2 milliárd dollárt vállal, Dánia pedig 1 milliárd dollár értékű speciális alapot hoz létre. Spanyolország, Írország, Japán, Litvánia, Lettország, Izland és Hollandia szintén további támogatást nyújt Ukrajnának 

    – mondta Denisz Szmihal.

    Hozzátette: mindez segíteni fog az ukránoknak a győzelemben és az ország gazdaságának stabilitásában – számolt be a The Guardian.

  • A Wagner-csoport harcosai a jelek szerint újabb két területet foglaltak el Bahmutban − állítja az orosz védelmi minisztérium. 

    A zsoldosok, akik nem tartoznak Moszkva hivatalos erőihez, azt állították, hogy már korábban is elfoglaltak területeket a városban, de ezt Ukrajna tagadta − írta meg a Sky News.  

    Az ukrán csapatok azonban az elmúlt két napban kénytelenek voltak visszavonulni Bahmut egyes területeiről, miután Oroszország újabb támadást indított − közölte pénteken a brit védelmi minisztérium.

  • Az első dán Leopard harckocsik „nagyon hamar” készen állnak az Ukrajnába történő szállításra – mondta az ország megbízott védelmi minisztere. 

    A dán kormány februárban szövetkezett Németországgal és Hollandiával, hogy legalább száz darab Leopard 1 harckocsit adományozzon Kijevnek − közölte a Sky News.  

    E harckocsik közül néhányat jelenleg egy katonai járműgyártó üzemben javítanak az észak-németországi Flensburgban. 

    Ez egy nagy és fontos adomány az ukrán szabadságharc számára

    − mondta Troels Lund Poulsen a gyárban tett látogatása során. 

    Németország már legalább 14 Leopard 2 harckocsit küldött Ukrajnába, és potenciálisan még többtucatnyi érkezik.

  • Ukrajna tervezett tavaszi ellentámadása inkább sikeres lesz, mint sikertelen, mivel Oroszország „válságban” van – mondta az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője. 

    Jevgenyij Prigozsin, aki egy ideje már kritikusan szemléli Moszkva ukrajnai erőfeszítéseit, arra figyelmeztetett, hogy az önző, független elitekből álló „mély állam” válsághelyzetben van, mivel a hadsereg „nem tudta gyorsan biztosítani a győzelmet” − írta meg a Sky News

    Azzal vádolta e sajátos közösség tagjait, akiket „az állam politikai vezetésétől függetlenül működő, szoros kapcsolatokkal és saját programmal rendelkező, államközeli elitként” definiált, hogy szabotálják Oroszország sikerét, hogy visszatérhessenek kiváltságos életmódjukhoz. 

    Az amerikai The Institute for the Study of War (ISW) nevű think-tank szerint Prigozsin úgy véli, hogy „belső ellenségeik” komoly engedményekre kényszerítik a Kremlt, többek között arra, hogy néhány év alatt területeket adjon vissza Ukrajnának.

    Prigozsin kifejezetten elutasította a háborút lezáró tárgyalások gondolatát, és arra buzdította az oroszokat, hogy folytassák a harcot, még akkor is, ha ez Oroszország átmeneti vereségét eredményezi

    − írja az ISW. 

    A zsoldosvezér sürgette Oroszországot, hogy hagyja figyelmen kívül az elit csábítását a veszteségek csökkentésére és a megegyezésre, mondván, hogy a hadsereg nem hagyhatja abba most a harcot.

    A kijelentést egy olyan időszakban tette, amikor a hírszerző ügynökségek az elmúlt napokban szorosabb együttműködésről számoltak be az orosz erők és a Wagner harcosai között, különösen a Bahmutért folyó harcban.

  • 11 és fél év börtönre ítéltek egy orosz informátort, aki a dél-ukrajnai védelmi erőkről adott át információkat − közölte az ország biztonsági szolgálata. 

    A férfi, akit nem neveztek meg, segítette a Mikolajivra mért orosz rakétacsapásokat, és információkat gyűjtött a bázisok elhelyezkedéséről és az ukrán erők mozgásáról a térségben, hogy továbbítsa azokat a moszkvai biztonsági szolgálatnak − írta meg a Sky News

    Az ellenséges csatlósa megpróbálta azonosítani a fegyveres erők tüzérségi és légvédelmi rendszereinek harcálláspontjait

    − közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

  • Legalább 468 gyermeket öltek meg a háború tavaly februári kezdete óta − állítja Ukrajna.

    Az ország főügyészségének legfrissebb becslései szerint további 947 gyermek sérült meg − közölte a Sky News

    A Genfi Egyezmény értelmében a gyermekek közvetlen vagy közvetett háborús cselekmények következtében történő megölése vagy megcsonkítása háborús bűncselekménynek minősül.

    Az elmúlt héten az ukrán hatóság 1614 új bűncselekményt regisztrált − 1588 háborús bűncselekményt és 26 nemzetbiztonság elleni bűncselekményt.

  • Az Oroszországban bebörtönzött amerikai újságíró a letartóztatása óta írt első levelében azt üzente családjának, hogy „nem veszíti el a reményt” − írta meg a Sky News

    A The Wall Street Journal riporterét, Evan Gerskovicsot a múlt hónapban vette őrizetbe Oroszország fő biztonsági szolgálata, kémkedéssel vádolva őt − ezt a vádat ő és az amerikai kormány is tagadja.

    A hírportál által közzétett, kézzel írott levélben a 31 éves férfi azt írta, hogy továbbra is optimista, és viccelődött a börtönkoszton.

    Szeretném elmondani, hogy nem veszítem el a reményt. Olvasok. Edzek. És próbálok írni. Talán végre valami jót írok

    − írta. 

    Kétoldalas feljegyzését április 5-én keltezte, a philadelphiai családja tegnap kapta meg.

    „Anya, te sajnos, jobb híján, jól felkészítettél a börtönkosztra” − fogalmazott, és elmondta, hogy reggelire puliszkát, zabpelyhet vagy „búzakását” eszik.

  • Oroszország drónokkal támadott rendőröket Herszonban a régió rendőrsége szerint − írta meg a The Guardian

    A Facebookon közzétett frissítésben a herszoni rendőrség közölte:

    Az orosz hadsereg ismét drónok segítségével támadta meg a rendőröket. Herszonban, Korabel körzetében egy rendőrautót támadtak meg egy légi jármű segítségével. Két rendőr megsérült, az autó megrongálódott.

  • Oroszország nemrég elfogadott, elektronikus idézésre vonatkozó törvénye az Ukrajna elleni elhúzódó háború előkészületeinek része. Erről a brit hírszerzés számolt be.

    Mint írták: az új törvény a katonai mozgósítás fő problémáját védi ki, nevezetesen az idézés átvétele elől való kitérést. A hatóságok ezentúl a munkajogok automatikus korlátozásával és a külföldi utazások korlátozásával büntethetik a kitérőket.

    Oroszország jelenleg további önkéntes csapatok toborzását helyezi előtérbe. Ez az intézkedés azonban valószínűleg egy hosszabb távú toborzási terv része, mivel Oroszország egy elhúzódó ukrajnai konfliktusra számít

    – véli a brit hírszerzés.

  • Az orosz megszállók Belogorovka irányában némi sikert értek el, és már közel kerültek a településhez − írta az ukrán Unian hírügynökség Roman Vlaszenkora, a szeverodonyecki területi katonai közigazgatás vezetőjére hivatkozva. 

    A harcoknak a Kremenski erdőkben és Belogorovka irányában a legnagyobb az aktivitásuk − jegyezte meg.

    A helyzet továbbra is nehéz. A harcok intenzitása nem csökken. Az oroszok Belogorovka irányában némi sikert értek el, közel kerültek a településhez

    − mondta Vlaszenko.

  • Az ukrán fegyveres erők ellentámadása a közeljövőben megkezdődik, és lehetővé teszi az összes ukrán terület visszatérését az 1991-es határokon belül. Ezt Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök mondta egy washingtoni sajtótájékoztatón – közölte az ukrán Unian hírügynökség. 

    Azokat a pletykákat kommentálva, amelyek szerint a Pentagon kételkedik a jövőbeni ellentámadás sikerében, bizalmát fejezte ki az ukrán hadsereg tavaszi-nyári hadjáratának sikeres kimenetelében.

    Semmi sem befolyásolja, és nem változtatja meg az ellentámadással kapcsolatos terveinket. Célunk a győzelem, célunk az ukrán területek felszabadítása az 1991-es határokon belül. Bízunk benne, hogy az ellentámadásra a közeljövőben sor kerül. Az Egyesült Államok abszolút támogat minket

    – fogalmazott.

  • Oroszország Csendes-óceáni Flottája hadgyakorlatokat indított, hogy demonstrálja tengeri erejét, és hogy Peking kedvében járjon Li Csangfu kínai védelmi miniszter április 16–18-i moszkvai látogatása előtt – írja az Institute for the Study of War (ISW).

    Az ISW azt is feltételezi, hogy a Kreml a Csendes-óceáni Flotta készültségi gyakorlatát arra kívánja felhasználni, hogy megpróbálja elrettenteni Japán további támogatásától Ukrajnát a G7-ek május 19–21-i találkozója előtt.

    Mint ismeretes, az orosz védelmi minisztérium április 14-én jelentette be, hogy az orosz hadsereg a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezte a Keleti Katonai Körzet Csendes-óceáni Flottáját. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök elmondta, hogy a Csendes-óceáni Flotta egységei hadgyakorlatokat tartanak.

  • Ukrajna néhány európai szövetségese egyre inkább kételkedik abban, hogy a hadseregük képes lesz döntő áttörést elérni idén, mivel Oroszország védelmének volt ideje beásni magát a közelgő offenzíva előtt − közölte a Bloomberg hírügynökség.  

    A nyugati tisztviselők körében uralkodó hangulat merőben eltér a tavalyi év végétől, amikor Kijev két sikeres ellentámadással lepte meg szövetségeseit − és Oroszországot is −, amelyekkel nagy területeket foglaltak vissza a megszállt területekről. 

    Ez táplálta a reményt, hogy erői idén további áttöréseket érhetnek el, amelyek a háború lendületét Ukrajna javára fordíthatják. Az ukrán hadsereg támogatásában részt vevő európai tisztviselők szerint Kijev szövetségesei most visszafogják várakozásaikat, és úgy terveznek, hogy még 2024-ben is intenzív harcok folynak. 

  • Az interneten megosztott állítólagos amerikai hírszerzési információkról Denisz Szmihal elmondta, hogy Ukrajna továbbra is szoros szövetségben van az Egyesült Államokkal az orosz invázió elleni harcban − írta meg a Sky News

    Szerinte semmilyen orosz dezinformáció nem zavarja meg Ukrajnának a szabadságért folytatott harcát. 

    A titkos dokumentumok tartalma az ukrán katonai pozícióktól kezdve egészen addig terjed, hogy Vlagyimir Putyin milyen körülmények között vethet be nukleáris fegyvereket.

Rovatok