Index Vakbarát Hírportál

Felháborodott a plus size influenszer, petíciót indított a repülési körülmények javításáért

2023. április 15., szombat 19:06

Egy plus size influenszer nemrég azt követelte, hogy a légitársaságok jobban alkalmazkodjanak a nagyobb testalkatú utasokhoz utazás közben. Ezért indított egy petíciót, a Szövetségi Légügyi Hivatalnak (FAA) címezve, amelyben számos követelést fogalmaztak meg, hogy a terebélyesebb utasok is kényelmesen utazhassanak.

Jae'lynn Chaney a washingtoni Vancouverből indította el a change.org petíciót, hogy az FAA védje meg a plus size méretű ügyfeleket, részletezve számos követelést annak érdekében, hogy a nagyobb utasok is gond nélkül repülhessenek.

Chaney azzal indította a petíciót, hogy őt és vőlegényét diszkrimináció érte a közelmúltban, amikor Denverbe utaztak. Az utazás nagyjából két órát vett igénybe. Azt állítja a nő, hogy más utasok nem voltak hajlandók melléjük ülni, és a páros gyűlölködő megjegyzéseket, valamint rosszalló pillantásokat kapott utazás közben.

Plus size utazóként a párom és én sajnos diszkriminációt és kellemetlen érzéseket tapasztaltunk repülés közben

– írta petíciójában a tartalomkészítő.

Az influenszer azt írta, nem ez volt az első alkalom, hogy repülés közben diszkriminálva érezte magát.

Egy másik járaton arra kényszerítettek, hogy csak egy ülést foglaljak el, mozdíthatatlan kartámasszal, ami fájdalmat és zúzódásokat okozott nekem

– írta. Hozzátette: amikor ő és vőlegénye saját maguk vásárolnak extra üléseket, a többi utas és a légitársaság személyzete akkor is rosszul bánik velük.

Chaney elmondta, hogy a repülés során szerzett tapasztalatai fájdalmat, kiszolgáltatottságot okoztak neki, és hogy a légitársaságoknak kötelességük figyelembe venni a nagyobb méretű embereket a járatok foglalása során. Ezért kéri az FAA-t, hogy lépjen közbe követelései érvényesítésére.

Az FAA-nak minden légitársaságtól meg kell követelnie, hogy vezessen be egy olyan egyértelmű, a méret szerinti utasokra vonatkozó politikát, amely az összes utas kényelmét és jólétét helyezi előtérbe. Ennek a politikának egyértelmű iránymutatásokat kell tartalmaznia a nagyobb utasok befogadására vonatkozóan, például nagyobb ülések, biztonságiöv-hosszabbítók és alternatív ülésrendek biztosítását

– írta Chaney a petícióban.

Nagyobb teret, korábbi beszállást szeretne

A nő szerint minden plus size utasnak biztosítani kellene egy plusz szabad ülést vagy akár két-három ülést is a méretüktől függően, hogy eleget tegyenek az igényeiknek, és biztosítsák a kényelmüket a repülés alatt.

A plus size utasok számára, akik saját maguk vásárolnak pluszüléseket, Chaney azt szeretné, ha a légitársaságok teljes mértékben megtérítenék a pluszüléseiket, mondván, hogy ennek a folyamatnak egyszerűnek kellene lennie.

Az FAA jelenleg nem írja elő az ülésméretet a légitársaságok számára. A Reuters szerint a turistaosztályon az átlagos ülésszélesség 43 centiméter, a lábtér pedig 76 centiméter, ha az ülést hátradöntik.

Chaney arra is felszólította a légitársaságokat, hogy „szükség esetén további repülőtéri segítséget nyújtsanak a plusz méretű utasoknak, beleértve a kerekesszékes segítséget és az elsőbbségi beszállást”, valamint megfelelő képzést adjanak az alkalmazottaknak a „kényes helyzetek kezelésére és a megfelelő ügyfélkiszolgálásra”.

A petíciója nagyobb méretű mosdókat is követel a plus size utasok számára, mondván, hogy a repülőgépeknek legalább egy kerekesszékkel megközelíthető mosdóval kellene rendelkezniük. A Washington Post szerint a mosdók átlagos mérete – légitársaságtól függően – körülbelül 60 centiméter széles.

Itt még nincs vége

De nem a légitársaságok és az FAA a légi közlekedés egyetlen ága, amelyet Chaney a petícióban felszólított: a Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) is megkapta a magáét, hogyan tudnák jobban kezelni a plusz méretű utasokat.

A TSA-nak világos irányelveket kellene bevezetnie a plus size utasok átvizsgálására, az ügynököket ki kellene képezniük arról, hogyan lépjenek tisztelettudóan kapcsolatba a nagyobb méretű utasokkal, érzékenyítő képzést kellene kapniuk, és hozzáférhető átvilágító berendezéseket kellene biztosítaniuk

– írta.

Chaney petíciója szombat reggelig 3951 aláírást gyűjtött össze a kitűzött 5000-es célhoz képest. A nőt az Instagramon közel 100 ezer ember követi, és például olyan tippeket ad az utazásokkal kapcsolatban, hogy mérjék le magukat a nagyobb testű emberek utazás előtt, hogy tudják, van-e szükségük pluszülésre. 

Rovatok