Index Vakbarát Hírportál

Támadás érte a japán miniszterelnököt, ijesztő részleteket közölt a rendőrség

2023. április 17., hétfő 21:09

Csőbombával támadtak Kisida Fumio japán miniszterelnökre a hétvégi választási gyűlésen, a tettes otthonában fémcsöveket, szerszámokat és puskapornak tűnő anyagot foglaltak le a rendőrök – számolt be a rendőrség az ügy fejleményeiről hétfőn.

Szemtanúk elmondása szerint a szombati szabadtéri rendezvényen, amelyet Vakajama prefektúra Szaikazaki településén tartottak, a 24 éves gyanúsított, Kimura Rjudzsi egy vékony termoszhoz hasonlító tárgyat dobott Kisida felé a közönség feje felett, a tárgy aztán nem messze a kormányfőtől esett a földre.

A történtek ijedséget keltettek a jelenlévők között, de mielőtt a terjedő füst pánikot keltett volna, Kisidát egy rövid időre biztonságos helyre vitték.

A gyanúsítottat a biztonsági emberek a földre teperték. Az incidensben egy rendőr megsérült. Hétfőn a rendőrség kezdeményezte a helyi ügyészségnél Kimura őrizetben tartásának meghosszabbítását 10 nappal.

Jelenleg a hivatalos szervek munkájának akadályozásával vádolják, de szakértők szerint ez később kiegészülhet testi sértés és gyilkossági kísérlet vádjával is. A férfi egyelőre nem volt hajlandó beszélni tettének indítékáról.

A támadás helyszínén két csőbombát találtak: az egyik az, amelyet a férfi elhajított, a másik a kezében volt egy öngyújtóval együtt. A táskájában egy kiskés is lapult. Mintegy száz kilométerre, Kimura otthonában a házkutatás során puskapornak tűnő anyagot, fémcsöveket és más, bombakészítéshez használatos eszközöket foglaltak le.

Japánban az elmúlt években növekvő aggodalommal figyelik a házi készítésű fegyverek és robbanószerek feltűnését. Komija Nobuo egyetemi professzor szerint meglehetősen komoly problémáról van szó, hiszen ma már egy 3D-s nyomtatóval bárki „igazi” fegyvert gyárthat.

A szabályozás nehéz, hiszen a felhasznált anyagok szabadon hozzáférhetők.

Az országban már fokozták az internet ellenőrzését, és „kiberjárőrözéssel” igyekeznek kiszűrni a fegyverkészítőket és -értékesítőket, miközben a portálok üzemeltetőit arra kérik, hogy tüntessék el oldalaikról a fegyvergyártás módozataira és más káros kapcsolódó információkra vonatkozó ismertetőket – számolt be az MTI.

Rovatok