Index Vakbarát Hírportál

Tigristámadások miatt hirdettek kijárási tilalmat Indiában

2023. április 18., kedd 17:04

India fegyveres erdőőrökkel küzd a növekvő tigristámadások ellen, de nemrég a kijárási tilalmat is ki kellett hirdetni az ország északi részen fekvő falvakban. Az intézkedések előzménye, hogy a ragadozók a múlt héten két ember halálát okozták.

Indiában az előző évekhez képest jelentősen megemelkedett a vadon élő tigrisek száma, jelenleg több mint háromezer állat él az ország erdeiben. Az évek során azonban jócskán megcsappant a vadmacskák élőhelyéül szolgáló erdőterületek mérete a városok terjeszkedése miatt, és ebből kifolyólag az állatok gyakran merészkednek a helyi falvakba vadászni.

Az indiai hatóságok vasárnap hirdették ki a kijárási tilalmat az ország északi részén fekvő falvaiban, miután meghalt két ember tigristámadás miatt – írta a South China Morning Post. A rendőrség közleménye arra utasítja a helyieket, hogy a hét elején ne hagyják el sötétedés után az otthonukat:

Uttarakhand állam két körzetében este 7 és reggel 6 óra között tilos az utcára lépni.

Hétfőtől a helyi iskolákat is bezárták, egyelőre csak két napra.

A rendőrség a halálos támadásokról elmondta, az egyik csütörtökön, a második pedig vasárnap történt. Hozzátették, még vizsgálják, hogy a két áldozatot ugyanaz a tigris támadta-e meg.

Folyamatosan figyeljük a területet. Ezen a területen kevés a vadon élő zsákmányállat, így az emberek és a szarvasmarhák könnyű célpontok a vadállatoknak

– mondta Swapnil Anirudh erdőtiszt hozzátéve, hogy fegyveres munkatársai jelenleg is a helyszínen őrzik a lakosság biztonságát.

Évek óta húzódó probléma

Három évvel ezelőtt hajtóvadászatot indítottak Indiában egy tigris után, amely nyolc ember életét oltotta ki két év alatt. A nagyragadozó legutolsó támadásakor széttépett egy tűzifát gyűjtő falusi embert Khambada térségében, Nagpur városától délre.

2020 júniusában elfogtak egy másik vadon élő tigrist Indiában, amelyet három ember megölésével gyanúsítottak. Az állatot egy Madhja Prades állambeli állatkertbe küldték, mert úgy ítélték meg, hogy szabadon hagyása túl veszélyes lenne.

Növelni kellett az állományt

Az indiai kormány tavaly közzétett adatai azt mutatják, 2019 és 2021 között legalább 108 ember halt meg tigris támadásban az országban. 

A tigrisek az elmúlt 100 évben elvesztették élőhelyük több mint 93 százalékát.

A Természetvédelmi Világszövetség mindössze 13 országban regisztrált vadon élő tigriseket. Becsléseik szerint 1900-ban még több mint 100 ezer tigris élt a Földön. Ez a szám 2010-re rekord alacsonyra, 3200-ra csökkent. Ekkor India és a 12 másik tigrispopulációval rendelkező ország megállapodást írt alá, amelynek célja, hogy 2022-ig megduplázzák a vadon élő tigriseik számát.

Rovatok