Index Vakbarát Hírportál

Tőrbe csalhatták Putyin kritikusát, koholt vádakkal akarják megtörni

2023. április 19., szerda 20:28

Alekszej Navalnij ügyvédje, Vadim Kobzev szerint a börtönhatóságok újabb eljárást terveznek indítani az orosz elnök kritikusa ellen, miután állítólag megpróbálták rávenni, hogy bántalmazza cellatársát, ő azonban ellenállt.

Kobzev szerint a börtönőrök egy „rossz higiéniájú” rabot helyeztek Navalnij cellájába, ami miatt olyan szagok kezdtek el terjedni, hogy lehetetlen volt megmaradni a rácsok mögött. Amikor Navalnij nem volt hajlandó bemenni, Kobzev szerint az őrök hívtak egy „golyóálló mellényes és sisakos csapatot”, akik „berángatták” Navalnijt a cellába – írja a Meduza.

Kobzev hangsúlyozta, hogy bár Navalnij fizikailag nem állt ellen az őröknek, azok erőszakot alkalmaztak vele szemben, többek között térddel ágyékon rúgták.

Miután betuszkolták a cellájába, nyakon ragadta a másik rabot, és a kijárathoz „vonszolta” – ügyvédje elmondása szerint nem alkalmazott fizikai erőszakot, hiába várták tőle ezt az őrök. Ezt követően a falhoz nyomták Navalnijt az őrök, majd „rendbontás” miatt újabb eljárást indítottak ellene. Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmisz megjegyezte, hogy ez lesz a 10. büntetőeljárás a politikus ellen, akire már most akár 35 év börtönbüntetés is vár.

Mindent bevetnek, hogy megtörjék

Az amúgy is kritikus állapotban lévő Navalnij életét nem könnyítik meg a börtönben sem, a férfit ugyanis nemrégiben megmérgezhették. Ruszlan Saveddinov youtuber azt állítja, lassan ható mérget kevertek az ételébe, hogy minél tovább szenvedjen. Saveddinov szerint azzal próbálják „megtörni” Navalnijt, hogy a börtönszabályok kisebb megszegése miatt vagy akár mindenféle indok nélkül is büntetőzárkába helyezik. Augusztus óta ideje nagy részét ott tölti.

Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-európai igazgatója is ezt az elméletet erősíti meg: „Az orosz börtönhatóságok évek óta kegyetlen módszerekkel próbálják megtörni Alekszej Navalnij lelkét azzal, hogy elviselhetetlenné, megalázóvá és embertelenné teszik a büntetőtelepen való létét”.

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis szerint az ellenzéki politikus az elmúlt 15 napban nyolc kilogrammot fogyott. Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb aggodalom övezte Navalnij egészségi állapotát. Az év elején egy orosz törvényhozókból és orvosokból álló csoport ritka petíciót indított, amelyben teljes nevüket megadva követelték, hogy jobb orvosi ellátást kapjon.

(Borítókép: Alekszej Navalnij 2019. szeptember 29-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok