Index Vakbarát Hírportál

Amerika kilőtte a rakétát, ami Moszkvát is elpusztíthatná

2023. április 19., szerda 20:33

A Minuteman III interkontinentális rakétákat stratégiai atombombák célba juttatására fejlesztették. Akár három 170 kilotonnás töltettel is felszerelhetők. Ez összesen a Hirosimára dobott atombomba 34-szeresét jelenti.

Az Egyesült Államok Légierejének Globális Csapásmérő Parancsnoksága és a Haditengerészet közös csapata április 19-én, csendes-óceáni idő szerint 5 óra 11 perckor a kaliforniai Vandenberg Űrbázis indításvezérlő rendszerének fedélzetéről elindított egy fegyver és töltet nélküli Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát − közölte honlapján a parancsnokság. 

Az ilyen tesztkilövéseket néhány évente elvégzik, részei a rutinszerű és rendszeres tevékenységeknek. A közlemény szerint a kilövések célja

annak bizonyítása, hogy az Egyesült Államok nukleáris elrettentő ereje biztonságos, megbízható és hatékony a XXI. századi fenyegetések elrettentése és a szövetségesek megnyugtatása érdekében. Ilyen tesztekre már több mint 300 alkalommal került sor, és ez a teszt nem az aktuális világesemények következménye.

„A stratégiai elrettentés a légierőnk legkritikusabb küldetése és Amerika védelmének sarokköve” − mondta Thomas A. Bussiere tábornok, a Légierő Globális Csapásmérő Parancsnokságának parancsnoka.

„Parancsnokságunk alapja és a küldetésünk végrehajtására való képességünk a Striker-légierőnek köszönhető, és teljes és megingathatatlan bizalmam van a képességeikben. Ez a próbaindítás megerősíti azt, amit szövetségeseink és partnereink már tudnak − mindig készen állunk arra, hogy harckész nukleáris erőkkel bármikor, bárhol megvédjük az Egyesült Államokat, hogy globális csapást hajtsunk végre” – fogalmazott.

A tesztindítást több hónapos előkészítő munka előzte meg, amelyben több kormányzati szerv is részt vett. Az ezt a létfontosságú küldetést végrehajtó pilóták a légierő legjobban képzett katonái közé tartoznak − közölték.

34 hirosimai bombának megfelelő atomtöltettel lehet őket felszerelni

A Minuteman III egy amerikai szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 1970 óta áll hadrendben, és arra lett kifejlesztve, hogy képes legyen stratégiai atomtöltetek hordozására. 

Egy esetleges atomháború esetén ezekkel juttatnák célba az atombombákat. 

A Minuteman rakéták első generációja 1962-ben állt szolgálatba, mint elrettentő fegyver, amely az Egyesült Államok megtámadása esetén egy ellencsapással szovjet városokat tudott volna támadni. 

Egy ilyen rakéta akár három W62 Mk–12 nukleáris robbanófej hordozására is képes, amelyek hatóereje 170 kilotonna, vagyis egyenként 170 ezer tonna TNT-nek felel meg. A Hirosimára ledobott, Little Boy nevű atombomba 15 kilotonnás volt. 

A Minuteman III rakétákat rendszeresen tesztelik a Vandenberg Űrbázisról indítva, hogy igazolják a fegyverrendszer hatékonyságát, készenlétét és pontosságát, valamint hogy támogassák a rendszer elsődleges célját, a nukleáris elrettentést. A Minuteman III-ra minden egyes tesztindításhoz felszerelt biztonsági berendezések lehetővé teszik a repülésirányítók számára, hogy bármikor megszakítsák a repülést, ha a rendszerek azt jelzik, hogy az útvonala veszélyesen közel vezethet lakott területek fölé. Mivel ezek a repülések kizárólag tesztelési célokat szolgálnak, még a megszakított repülések is értékes információkat küldhetnek vissza a rendszer esetleges problémájának kijavításához.

Rovatok