Index Vakbarát Hírportál

Veszélyhelyzeti próbariasztást tartottak a britek

2023. április 24., hétfő 06:05

Egy mobil eszközökre kifejlesztett új veszélyhelyzeti riasztás próbáját tartották vasárnap az Egyesült Királyságban. A riasztórendszert elsősorban súlyos árvizek, gyorsan terjedő tűzvész, szélsőséges időjárás vagy terrortámadások esetére dolgozták ki.

A tíz másodperces teszt alatt a bekapcsolt mobiltelefonok és táblagépek képernyőjén erős, szirénaszerű hang és rezgés kíséretében tájékoztatás jelent meg, amely szerint az Emergency Alert (vészhelyzeti riasztások) nevű új kormányzati értesítő rendszer próbaüzeméről van szó. A tájékoztatás szerint

az új rendszer célja az, hogy figyelmeztesse a lakosságot, ha lakhelye vagy tartózkodási helye közelében életveszélyt okozó veszélyhelyzet alakult ki.

A riasztórendszert elsősorban súlyos árvizek, gyorsan terjedő tűzvész, szélsőséges időjárás vagy terrortámadások esetére dolgozták ki. A kijelzőkön a következő szöveg jelent meg: „Valós vészhelyzet esetén kövesse a riasztásban szereplő utasításokat önmaga és mások biztonsága érdekében.” A tájékoztatásban hangsúlyozták, hogy csak tesztről van szó és senkinek semmiféle további teendője nincs.

A próbariasztás idején megjelent szöveg mellett sárga háromszögbe foglalt felkiáltójel is látható volt a képernyőkön. A kormány becslései szerint a próbariasztás a Nagy-Britanniában működő mobil eszközök 90 százalékát  hozhatta működésbe. 

A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy a 4G- és az 5G-technológiájú telefonhálózatokon működjön, egyéb, régebbi „nem okos” mobiltelefonokon azonban nem alkalmazható – számolt be az MTI.

Nem mindenhol működött

A brit kabinetiroda a próbariasztás után közölte: megvizsgálják, hogy egyes mobil eszközökön miért nem volt hallható a jelzés.

A THREE MOBILHÁLÓZAT EGYES ÜGYFELEI UGYANIS ARRÓL SZÁMOLTAK BE, HOGY NEM KAPTAK RIASZTÁST, NÉHÁNY KÉSZÜLÉK PEDIG A KELLETÉNÉL KORÁBBAN MEGSZÓLALT. 

A kabinetiroda szerint a „kompatibilis telefonok túlnyomó többsége” megkapta a riasztást, de néhány telefonra valóban nem érkezett meg sem a riasztás, sem az üzenet – írja a Daily Mail.

Több hétig zajlott a felkészülés

A brit kormány hetek óta folyamatosan tájékoztatta a lakosságot az új riasztórendszer vasárnapi próbájáról, nehogy a teszt pánikot keltsen. A próbát a különböző szintű labdarúgó-bajnokságok mérkőzései elé vagy a meccsek szüneteire időzítették. A próbariasztás a néma üzemmódba kapcsolt mobil eszközökön is megszólalt, a kikapcsolt, illetve repülési üzemmódba helyezett telefonokon azonban nem.

Az országutak és az autópályák elektronikus tájékoztató táblái is felhívták az autósok figyelmét a riasztási tesztre, felszólították ugyanakkor az autóvezetőket arra is, hogy az általános tilalomnak megfelelően a teszt idején se vegyék kézbe mobiltelefonjaikat.

Bírálták a vasárnapi tesztet a családokon belüli erőszak elszenvedőit segítő szervezetek, amelyek szerint a riasztási próba elárulhatja az erőszakcselekmények áldozatainak esetleges titkos, elrejtett telefonjait. Az egyik ilyen szervezet, a Refuge külön tájékoztató videót állított össze arról, hogy az érintettek hogyan kapcsolhatják ki telefonjaikon a riasztásokat engedélyező beállításokat.

(Borítókép: Veszélyhelyzeti riasztás látható egy okostelefon képernyőjén Londonban 2023. április 23-án. Fotó: Justin Tallis / AFP)

Rovatok