Index Vakbarát Hírportál

Újabb négy magyart evakuáltak Szudánból

2023. április 24., hétfő 11:23

Négy újabb magyar állampolgárt kimenekítettek a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A tárcavezető arról számolt be, négy magyar már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból, amiért köszönetét fejezte ki Franciaországnak.

Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik.

Őket konzul kollégáim a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ennél pontosabb információkat egyelőre nem árulhat el biztonsági okokból.

A külügyminisztérium tud segíteni

Szijjártó Péter azt is tudatta, hogy további öt magyar állampolgár még mindig a szudáni fővárosban tartózkodik, velük a rossz műszaki feltételek ellenére időről időre sikerül kapcsolatba lépni,

s ilyenkor a kormány különböző lehetőségeket ajánl számukra, hogy miként hagyhatnák el az országot.

„Azt tudni kell, hogy minden egyes evakuációs műveletnek az a feltétele, hogy mindenki, aki abban részt szeretne venni, a saját felelősségére és a saját maga által szervezett módon kell hogy eljusson vagy valamely megadott gyülekezőpontra, vagy valamely repülőtérre” – jelentette ki, majd úgy folytatta, ez „nyilvánvalóan, a körülményeket tekintve, már önmagában is egy kockázatos vállalás, és nem mindenki vállalja ezt fel”.

Amennyiben új információkkal rendelkezem, illetve amennyiben újabb magyarok érnek a megadott találkozási pontokra, és a kollégáim közvetlenül kapcsolatba kerülnek velük, akkor természetesen azonnal hírt adunk ezekről a fejleményekről

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter, amit az MTI összegzett.

Folyamatosan zajlik a menekítés

Mint arról az Index is beszámolt, korábban 15 magyar jelentkezett, akit ki kell menekíteni Szudánból, heten már biztonságos helyre tartanak – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán. 

Szijjártó Péter azt írta: továbbra is dúlnak a harcok Szudánban. Miután szombaton egy magyar koordinációval lezajlott akcióban 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni, további magyarok jelentkeztek, így 15 honfitársunkon próbálunk segíteni – ismertette korábban a tárcavezető.

A vasárnap esti információk szerint Magyarország Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel folytatott együttműködésének köszönhetően

HÉT MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR TART BIZTONSÁGOS HELYRE,

nyolc ember esetében pedig továbbra is keresik a biztonságos megoldást – tájékoztatott Szijjártó Péter. Továbbá ahogy arról korábban beszámoltunk, francia diplomatákra is rátámadtak Szudánban.

Rovatok