Index Vakbarát Hírportál

Tíz rendőrrel végzett egy házi készítésű bomba Indiában

2023. április 26., szerda 14:01

Házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe az India középső részén lévő Cshattíszgarh állam Besztar nevű körzetében egy hatósági konvoj mellett, tíz rendőr és a sofőrjük meghalt − közölték helyi hatósági források.

Az áldozatok a térségben bujkáló maoista gerillák ellen szerveződött állami fegyveres testület (DRG) tagjai voltak, és éppen a gerillák elleni műveletről tértek vissza a bázisra. A DRG korábban több sikeres műveletet hajtott végre a körzetben aktív szélsőbaloldali gerillák ellen − közölte az MTI az NDTV indiai hírcsatorna alapján.

Bupes Bagel, Cshattíszgarh államminisztere együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az ügyben pedig Amit Sah belügyminiszterrel is egyeztetett.

Cshattíszgarhban gyakran alakul ki összecsapás a maoista naxaliták és a biztonsági erők között.

A naxaliták − akik Nyugat-Bengál állam Naxalbari nevű településéről kapták nevüket − több évtizede folytatnak fegyveres támadásokat a kormányerők ellen, mint állítják, a legszegényebbek érdekében. Fegyvereseik sűrű erdőkben rejtőzködnek, onnan indítják a támadásokat, de a szomszédos indiai államokban is jelen vannak.

A naxalita lázadásnak az utóbbi két évtizedben több mint 3300 halálos áldozata volt a régiós terrorizmussal foglalkozó South Asia Terrorism Portal szerint.

Rovatok