Index Vakbarát Hírportál

Emberkereskedő-hálózatot lepleztek le az olasz hatóságok

2023. április 26., szerda 14:02

Huszonöt, többségében Guineából és Elefántcsontpartról származó férfi ellen adtak ki elfogatóparancsot különböző olaszországi városokban, mivel illegális bevándorlókat szállító embercsempész-szervezet tagjaként dolgoztak − hangzott el a hatósági akciót irányító maffiaellenes rendőrségi egység sajtótájékoztatóján Cataniában szerdán.

Az emberkereskedők Közép-Afrikából szállították az embereket először Olaszországba, majd onnan az Európai Unió más országaiba. A 25 személyből 17-et őrizetbe vettek, további nyolc nem tartózkodik Olaszországban. Az őrizetbe vett férfiakat majdnem kivétel nélkül az ország északnyugati térségében, a francia határtól nem messzi városokban fogták el − közölte az MTI. 

Az embercsempészek Elefántcsontparton, Maliban, Marokkóban, Líbiában gyűjtötték be az embereket, akik fejenként több mint ezer eurót fizettek az ígéretért, hogy eljutnak a kiválasztott európai országba − mondta el Francesco Messina, a rendőrség maffiaellenes központi igazgatóságának vezetője.

A hatóságok közlése szerint a szervezet „teljes utazási csomagot” kínált a bevándorlóknak, de más ellenszolgáltatást is követeltek, nemegyszer szexuális visszaélést követtek el, elsősorban ha fiatal nőkről és kiskorúakról volt szó.

Catania rendőrsége a szicíliai maffiaellenes ügyészséggel közreműködésben egy kiskorú bevándorló tanúvallomása alapján indított vizsgálatot: a fiatalt az embercsempész-szervezet szállította Dél-Olaszországba, megérkezése után 19 év alattiaknak fenntartott, védett központban helyezték el, de onnan a szervezet megszöktette, és autóbusszal az ország északi részébe vitték. Az embercsempészek bántalmazták.

A szervezet azonosított tagjait a hatóságok megfigyelték és lehallgatták, így derült fény a szexuális abúzusra. A hatóságok nem zárták ki, hogy az embercsempészek gyerekekkel is kereskedtek.

Rovatok