Index Vakbarát Hírportál

A Disney beperli Donald Trump egyik legnagyobb ellenfelét

2023. április 27., csütörtök 20:21

A Walt Disney Co. beperli Ron DeSantis floridai kormányzót a „kormányhatalom fegyverré tételére irányuló könyörtelen kampány” miatt. Mindez a szórakoztatóipari óriás és a konzervatív kormányzó közötti, már egy éve tartó konfliktus mélyülését jelenti.

A Florida északi kerületének bíróságán szerdán benyújtott kereset ugyanazon a napon érkezett, amikor egy, a kormányzó által kinevezett testület érvénytelennek nyilvánított egy Disney-barát megállapodást. A konfliktus, amelynek komoly politikai és gazdasági következményei lehetnek, 2022 elején kezdődött,

amikor a Disney vezetői bírálták a DeSantis és más floridai republikánusok által támogatott, ellentmondásos oktatási törvénytervezetet.

A Disney floridai üdülőhelyei az állam fő attrakciói közé tartoznak, DeSantis azonban felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a vállalat kritizálni merte az oktatási törvénytervezetet, és támadni kezdte a vállalatot, mondván, hogy túl sokáig részesült kedvezményes elbánásban.

DeSantis nem enged

Ron DeSantis, akit sokan az elnökválasztás egyik legfőbb esélyesének tartanak, többször fordult az állam republikánusok által ellenőrzött törvényhozásához, hogy segítsen neki megfékezni a Disney-t. Az első próbálkozás egy 2022. áprilisi rendkívüli ülésszakon történt, amikor a törvényhozók feloszlatták az 1967-ben létrehozott különleges adózási körzetet, hogy segítsenek a vállalatnak fejleszteni és ellenőrizni az Orlando közelében lévő hatalmas ingatlanjait.

Ez a lépés azonban gyorsan aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Disney adósságterheivel. A helyi önkormányzati tisztviselők „1 milliárd dolláros adósságbombának” nevezték ezt, és azt mondták, hogy kénytelenek lettek volna ingatlanadót emelni, hogy kifizessék azt, amit a Disney-körzet korábban finanszírozott, például az utakat és más szolgáltatásokat – közölte a The Washington Post.

DeSantis februárban újabb rendkívüli ülésszakot rendelt el, hogy megoldja ezt a kérdést, megtartva az adókörzetet, de a Disney által kiválasztott testületet is. DeSantis választotta ki az öt új igazgatósági tagot, és a testületet Közép-Florida Turisztikai Felügyeleti Testületnek nevezte el. Amikor az új testület márciusban megtartotta első ülését, a tagok elmondták, felfedezték, hogy a leköszönő testület a hatalom nagy részét átadta a Disney-nek. 

A helyi lakosok a Disney mellett vannak

A Disney területén kávézókat és éttermeket üzemeltető helyi vállalkozók és a környékbeli lakosok szerdán arra kérték az új igazgatótanácsot, hogy vessen véget a viszálynak. Azt mondták, nem engedhetik meg maguknak, hogy magasabb adókat fizessenek, amelyek a testület szerint a jogi költségek kifizetéséhez szükségesek.

Mark Gibson, akinek három vállalkozása van a Disney területén, azt mondta, hogy kétszer is DeSantisra szavazott, de aggasztónak tartja a Disney-vel folytatott csatározást.

Jogi panaszában a Disney azzal vádolta DeSantist, hogy beszédért bünteti, veszélyezteti üzleti tevékenységét, veszélyezteti gazdasági jövőjét a régióban, és megsérti alkotmányos jogait.

„Miután kimerítettük a megoldásra irányuló erőfeszítéseket, a vállalatnak nem maradt más választása, mint hogy ezt a pert benyújtsa, hogy megvédje szereplőit, vendégeit és helyi fejlesztési partnereit egy könyörtelen kampánytól, amely a kormányzati hatalmat fegyverként kívánja bevetni a Disney ellen, megtorlásul azért, mert bizonyos állami tisztviselők számára népszerűtlen politikai álláspontot fogalmazott meg” – áll a panaszban.

DeSantis szóvivője a Disney keresetét „újabb szerencsétlen példájának nevezte annak a törekvésüknek, hogy aláássák a floridai választók akaratát”, és kijátsszák az állami törvényeket.

Nincs tudomásunk arról, hogy egy vállalatnak bármilyen joga lenne saját kormányt működtetni vagy olyan különleges kiváltságokat fenntartani, amelyekkel más vállalkozások nem rendelkeznek az államban

– mondta Taryn Fenske, a kormányzó hivatalának kommunikációs igazgatója.

Rovatok