Index Vakbarát Hírportál

Újra elérhetővé vált a ChatGPT ott, ahol korábban betiltották

2023. április 29., szombat 14:39 | aznap frissítve

Az olasz adatvédelmi hatóság döntése után ismét elérhető a ChatGPT Olaszországban: most már megfelel azoknak a feltételeknek, amelyeket előírtak számára.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az olasz kormányzat úgy döntött, hogy adatvédelmi okokból azonnali hatállyal betiltja a ChatGPT nevű csetbotot. Ezzel Olaszország volt az első állam az Európai Unióban, amely így járt el. 

A döntés mellett nem tartottak ki sokáig, mivel ismét elérhetővé vált az OpenAI cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja − közölte az olasz adatvédelmi hatóság (Garante).

A Garante korábbi véleménye szerint a ChatGPT igazolhatatlanul gyűjtött és tárolt nagy mennyiségű személyes adatot, valamint nem közölte megfelelően a felhasználókkal, hogy az oldal milyen személyes információkat tárol.

Az ügy kapcsán vizsgálni kezdték azt is, hogy a chatbot működése megfelel-e az Európai Unió általános adatkezelésre vonatkozó szabályzatának (GDPR).

Az OpenAI fokozott átláthatósággal és az európai felhasználók jogainak tiszteletben tartásával a hatósági engedély alapján újra elérhetővé tette a szolgáltatást Olaszországban

− olvasható a Garante közleményében.

Az olasz hatóság szerint az OpenAI immár megfelel azoknak a feltételeknek, amelyeket előírtak számára. A weboldal közérthetőbben magyarázza el, hogy hogyan kezeli a felhasználók adatait, bizonyos adatok megadását nem tette kötelezővé, míg a 13 év alatti gyermekek esetében korlátozta a használható funkciókat.

Rovatok