Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy beteg, mert a nővér kikapcsolta a szívmonitor vészjelzését, hogy facetime-oljon

2023. április 30., vasárnap 06:39

Megszüntették egy ápolónő munkavégzési engedélyét, miután a bíróság megállapította, hogy egy beteg halála előtt egy FaceTime-hívás közben kikapcsolta egy páciens szívmonitorának riasztását. Az eset Ausztráliában történt.

A nővér hagyta meghalni idős, 85 éves betegét, miután kikapcsolta a zajos szívmonitor vészjelzését, hogy nyugodtan facetime-olhasson a családjával.

Geraldine Lumbo Dizon 2021. július 29-én, a Sydney nyugati részén található Nepean magánkórház éjszakai műszakjában kikapcsolta a 85 éves férfi monitorának hangját – állapította meg az NSW polgári és közigazgatási fellebbviteli bíróság. Dizon ezután elfelejtette visszadugni a riasztórendszert a műszakja után, ami a bíróság szerint ahhoz vezetett, hogy a többi alkalmazott nem vette észre a férfi romló állapotát jelző, kulcsfontosságú riasztásokat.

Dizon a bírósági meghallgatáson elmagyarázta, hogy egyszerűen kikapcsolta a hangot, hogy ne zavarja a többi beteget, akik összetévesztették a hangot az ajtócsengő hangjával.  Hét perccel a néma riasztás észlelése után, 7:07-kor a férfi szíve kritikusan kezdett működni, ami szintén hangtalan riasztást váltott ki.

A SZEMÉLYZET 7:20-KOR TALÁLT RÁ AZ ÁGYÁBAN AZ IDŐS BETEGRE, AKI MÁR NEM REAGÁLT.

Az ápolónő azt sem közölte az orvosokkal, hogy ugyanez a beteg az esetet megelőzően szabálytalan szívritmust regisztrált. A volt ápolót most szakmai kötelességszegés és nem megfelelő szakmai magatartás miatt találták bűnösnek. 

A bíróság megállapította, hogy Dizonnak kezelnie kellett volna a vese- és szívelégtelenségben szenvedő beteget, amit elmulasztott megtenni, miközben videohívást folytatott a családjával.„2021. július 30-án 7:07-kor a szívmonitor a betegnél bradikardiát (lassú szívverés) mutatott” – olvasható a bíróság határozatában. 

Az ápoló és az egészségügyi személyzet azonban nem hallhatta a riasztást, mivel a telemetriai riasztás hangszórói még mindig ki voltak kapcsolva. Ezek a megfigyelőkészülékéhez csatlakoznak, amelyek közül öt az említett nővér műszakja alatt volt kikapcsolva. 

Azt is megállapították, hogy annak ellenére, hogy Dizonnak hatóránként kellett volna ellenőriznie a beteget, a biztonsági felvételek tanúsága szerint ezt csak egyszer tette meg a 10 órás műszak alatt.  A bíróság szerint az ápolónő 15 perccel azelőtt telefonált, hogy a férfi szívverése lassulni kezdett, és több mint 66 percet töltött FaceTime-hívással – közölte a Daily Mail.

Rovatok