Index Vakbarát Hírportál

Gigabírsággal sújtották a Carlsberget

2023. május 2., kedd 17:21

A düsseldorfi területi legfelsőbb bíróság ötvenmillió eurós kartellbírságot vetett ki a Carlsberg sörgyárra. A cég vezető munkatársa korábban érzékeny információkat osztott meg más sörgyárakkal.

A düsseldorfi területi legfelsőbb bíróság 50 millió eurós kartellbírságot vetett ki a Carlsberg sörgyárra egy 2014 óta tartó eljárásban.

A döntés indoklásában a testület bizonyítottnak találta a kartellvétség elkövetését a hamburgi székhelyű Carlsberg Deutschland Holding GmbH vállalatnál, mivel korábbi vezető munkatársa 2007-ben részt vett az árképzés szempontjából érzékeny információkat is megosztó egyeztetésen más sörgyárakkal.

Ulrich Egger bíró tájékoztatása szerint a tényállás nem meríti ki ugyan a tiltott áregyeztetés cselekményét, a cégeknek az egyeztetések alapján követett összehangolt magatartása azonban trösztellenes szabálysértésnek minősül. A német szövetségi versenyhivatal 2014-ben marasztalta el a Krombacher, Bitburger, Warsteiner, Veltins és Carlsberg sörgyárat tiltott áregyeztetés miatt, összesen 330 millió euró bírságot vetett ki rájuk – írja az MTI.

A Carlsberg akkor 62 millió eurós bírságot kapott. A többi sörgyárral ellentétben a Carlsberg azonban nem fogadta el a döntést, és fellebbezést nyújtott be a düsseldorfi területi legfelsőbb bíróságon.

Rovatok