Index Vakbarát Hírportál

Kizárták a választásokból az elítélt neonáci politikus által alapított pártot

2023. május 2., kedd 21:49

Kizárta kedden a május 21-i általános választásokból a görög legfelsőbb bíróság az Arany Hajnal neonáci párt egykori szóvivője alapította Görögök (Ellinisz) nevű politikai formációt, jóváhagyva a törvényhozók által korábban elfogadott törvénymódosítást.

A februárban megszavazott törvénymódosítás kizárja a választásokon való részvételből a komoly bűncselekmények elkövetésében bűnösnek talált politikusok által vezetett pártokat, illetve azokat, amelyek „nem szolgálnák a demokratikus alkotmány szabad működését” − közölte az MTI. 

Ennek megfelelően Iliász Kaszidiarisz volt törvényhozó és az általa vezetett Görögök párt nem indulhat a május 21-i választásokon.

Iliász Kaszidiarisz azután alapította meg a Görögök nevű pártot, hogy 2020-ban tizenhárom évi börtönre ítélték. A bíróság a bevándorlók és baloldali aktivisták ellen számos támadást elkövető Arany Hajnal vezető tagjaként találta őt bűnösnek. A pártot az 1980-as években alapították neonáci csoportként, de később már úgy határozta meg magát, hogy szélesebb körű nacionalista ideológiát képvisel.

A közelgő választáson Kiriákosz Micotákisz konzervatív kormányfő második mandátumra törekszik. Pártja, a jobbközép Új Demokrácia vezet a közvélemény-kutatásokon, de a felmérések azt nem valószínűsítik, hogy áttörő győzelmet arat.

Rovatok