Index Vakbarát Hírportál

Törvény fogja tiltani a lesifotózást Japánban

2023. május 2., kedd 15:31

A törvényhozók Japán első olyan törvényeit vezetik be, amelyek tiltják, hogy másokról beleegyezés nélkül szexuális jellegű fotókat vagy videókat készítsenek. Az úgynevezett fotóvoyeurizmus elleni törvényjavaslat azért vált szükségessé, mert az országban nagyon megszaporodtak a – sokszor szexuális jellegű – lesből készített fotók és videók.

Egészen eddig az ilyen bűncselekményeket az egymástól sokban különböző helyi prefektúrák törvényei alapján kezelték és ítélték el.

A törvényjavaslat a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvények szélesebb körű felülvizsgálatának részeként a nemi erőszak fogalmát is ki fogja bővíteni.

Tiltani fogja többek között

Az elkövetők akár három évig terjedő börtönbüntetésre vagy 3 millió japán jen (7 millió 400 ezer forint) pénzbírságra számíthatnak.

A reformokat várhatóan idén júniusban fogadják el – írta meg a BBC.

Telefonnal, titokban

A törvényjavaslat hátterében az áll, hogy a közvélemény egyre frusztráltabb és felháborodottabb az egyre gyakrabb mobiltelefonos lesifotók miatt.

A japán rendőrség 2021-ben több mint 5000 letartóztatást hajtott végre titkos fényképezés miatt – ami körülbelül háromszorosa a 2010-es eseteknek.

Egy országos légi forgalmi szakszervezet márciusban közzétett felmérése szerint tíz japán légiutas-kísérőből körülbelül hét számolt be arról, hogy titokban őket.

Japánban a legtöbb mobiltelefon-gyártó már hangos zárhangot szerelt a mobilkészülékekre, hogy megakadályozza a titkos filmezést.

Rovatok