Index Vakbarát Hírportál

Propagandával és manipulációval vádolták meg a Google-t

2023. május 3., szerda 20:06

A brazil igazságügyi miniszter az ország belügyeibe való beavatkozással vádolta meg a Google-t. Flavio Dino szerint a keresőoldal olyan hivatkozást népszerűsített, amely arra biztatja a brazil állampolgárokat, hogy képviselőiken keresztül akadályozzák meg az álhíreket üldöző törvényjavaslat elfogadását.

Dino egyenesen propaganda-hadjárattal vádolta meg a Google-t a Twitteren. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy reméli, a platformok leállítják a cenzúra mechanizmusait és a szólásszabadság megsértését az egyenlő bánásmód elve szerint.

Azzal fenyegetett, hogy ha 2 órán belül nem tüntetik el a linket, óránként 198 ezer dolláros (67,5 millió forintos) büntetést szabhatnak ki a vállalatra.

A Google ezt nem várta meg, és törölte a hivatkozást.

A brazil hatóságok szerint a Google keresőmotorja által népszerűsített hivatkozás zavart idézhetett elő az olvasókban az igaz és a hamis állítások keveredésével.

Úgy vélték, mivel túlságosan hosszú ideig segítette elő a dezinformáció terjedését, kompenzálásképpen népszerűsíthetné a közösségi média reformját is.

Két kutatóintézet is egyetértett azzal, hogy a Google keresőmotorja manipulálta a keresési eredményeket – mégpedig úgy, hogy a törvényt ellenző találatokat sorolta előre.

Lesz törvény, vagy nem lesz?

A 2630-as számú törvényjavaslatról kedden szavazott volna a törvényhozás alsóháza, de a voksolást a további vitáknak teret adva elhalasztották.

Orlando Silva, a Brazil Kommunista Párt képviselője szerint szükség van a törvényre ahhoz, hogy megfékezzék az álhírek terjesztését, amik megmérgezik Brazília politikai életét, és befolyásolják a választásokat.

Mint mondta, az eredeti javaslatban szerepelt egy, a tartalmakat ellenőrző és minősítő állami ügynökség létrehozásának terve is, de azt a kongresszus ellenállása miatt elvetették.

Rovatok