Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal és ballisztikus rakétával állhatott bosszút Moszkva a Kremlt ért támadásért

2023. május 4., csütörtök 08:11

Vélhetően a Kreml elleni szerdai dróntámadásra adott válaszként még aznap este támadást indítottak az oroszok Kijev és Odessza ellen. A gyanú szerint a drónok mellett ballisztikus rakétát is bevethettek az orosz csapatok. Odessza térségében két drón leszakadt darabjait találták meg, az egyikre az volt írva, „a Kremlért”, a másikra pedig, hogy „Moszkváért”.

Ukrajnát szerda este ismét támadás érte Kijev és Odessza térségében. A Strana beszámolója szerint vélhetően ballisztikus rakétával vették célba az ukrán fővárost.

Előzetes információk szerint Kijev légterében minden orosz rakétát megsemmisítettek légvédelmi erőink. A hadműveleti információk szerint a támadásnak nem voltak áldozatai, a polgári infrastruktúrában pedig nem keletkezett kár

– mondta Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

Később kiderült, hogy az éjszakai támadás következtében Kijev Sevcsenkivszkij kerületének egyik lakónegyedében egy drónnak a roncsait találták meg. Odesszában a helyi média több robbanásról is beszámolt.

Az oroszok éjszaka 15 Shahed–131/136-os drónnal indítottak támadást Odessza ellen. A légvédelmi erők és a mobil tűzoltócsapatok 12-t megsemmisítettek. Három drón csapódott be egy odesszai oktatási intézmény kollégiumaiba. A tüzet gyorsan eloltották, az emberek nem sérültek meg

– jelentette a déli operatív parancsnokság, akik két drónról is megosztottak képeket. Az egyiken az állt, „a Kremlért”, a másikon pedig, hogy „Moszkváért”.

70 légitámadást indítottak az oroszok szerdán

Az Unian cikke szerint az elmúlt 24 órában az orosz csapatok 2 rakéta- és 68 légi csapást mértek Ukrajna területeire, emellett 67 támadást hajtottak végre többszörös rakétakilövő rendszerek segítségével. Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint az orosz támadások több civil áldozatot is követeltek, valamint jelentősebb károk keletkeztek a lakóépületekben és egyéb polgári infrastruktúrákban. Az ukrán hadsereg szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszország további rakéta- és légi csapásokat mér az ország területeire.

Dróntámadás ért egy krasznodari olajfinomítót

Tűz ütött ki a Krasznodarban található Ilszkij olajfinomító egyik tartályában. Az orosz katasztrófavédelem szerint egy drón lezuhanása okozta – írja a TASZSZ.

Egy ismeretlen drón támadása miatt kigyulladt a szeverszki járásban található Ilszkij településen lévő olajfinomító tartálya

– közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Az előzetes adatok szerint nincsenek sérültek, és a falu lakossága sincs veszélyben – mondta Venyamin Kondratyev, Krasznodar megye kormányzója. Az orosz sajtó későbbi beszámolójából kiderült, hogy négy drónt vetettek be a támadáshoz. Az egyik drón nem robbant fel, ezért irányított robbantással fogják hatástalanítani. 

Nem csak fenyegetés volt Moszkva válaszcsapása?

Szerda hajnalban két drón csapódott be a Kreml épületénél, az oroszok szerint Ukrajna áll az akció mögött. Az egyik drón el is találhatta a Kreml épületét, a tető ugyanis kigyulladt. A támadásokban senki sem sérült meg. Az orosz fél „előre eltervezett terrorcselekményként”, és az orosz elnök elleni gyilkossági kísérletként kezeli az akciót, továbbá fenntartják a jogot, hogy az általuk vélt helyen és időben válaszoljanak a támadásra.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a támadásról szóló hírek megjelenése után bejelentette: az orosz fővárosban betiltják a drónok használatát a polgári személyek számára. Mint mondta, ezentúl csak az orosz kormányzat engedélyével lehet drónokat használni, és ehhez egy különleges engedélyre van szükség. Hozzáfűzte: a lépésre azért van szükség, mert a polgári drónok akadályozhatják az orosz rendvédelem működését. 

Szakértők szerint ez egy jelzés volt Putyinnak

Az Index által megkérdezett szakértők szerint ennek a támadásnak egyértelműen üzenetértéke volt, vagyis azt jelzi, hogy oroszok, nem vagytok sérthetetlenek. Az eset mindenképpen kínos az oroszoknak, hiszen nagyon közel van május 9., amikor a II. világháború befejezését ünneplik a győzelem napi felvonulással, és amelynek megrendezésétől semmiképpen nem állnak el.

Kis-Benedek József azt mondja, ha fel is merült, hogy esetleg valóban oroszok hajtották végre az akciót, tehát létezne valamiféle Putyin-ellenes partizánmozgalom, ezt akkor sem lehetne bizonyítani. Az ukránok cáfolnak, ami valószínűleg igaz, mert az ukránok joggal tartanának egy ilyen támadás nyomán a megtorlástól.

Ezt erősítik meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavai is, aki tagadta, hogy országa felelős lenne a Kreml elleni állítólagos dróntámadásért. Az ukrán elnök felvetette, hogy Oroszország azért rendezte meg a támadást, mert „Putyinnak szüksége van arra, hogy motiválja a népét”, miután a folyamatban lévő háborúban mostanában elmaradtak az orosz győzelmek. Kijev egy háborús bíróságra bízza a felelősség megállapítását az állítólagos támadásért – tette hozzá Zelenszkij.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: A Kremlt ért dróntámadás. Fotó: Reuters)

Rovatok