Index Vakbarát Hírportál

Orosz ellenzéki sajtótitkár: Putyin már öreg, és el fog tűnni

2023. május 7., vasárnap 09:28

Kira Jarmish író, az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij sajtótitkára a börtönbüntetéséről, a túlélésről és Vlagyimir Putyin kormányáról beszélt. Mint mondta, az igazság az ő oldalukon áll, ráadásul az orosz elnök öreg, a rendszere pedig elavult, ezért el fog tűnni Oroszországból.

Kira Jarmish író – Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető sajtótitkára – 2018 májusában másodszor is börtönbe került,  miután arra szólította fel az embereket, hogy vegyenek részt egy kormányellenes tüntetésen Moszkva belvárosában. A bíróság 25 napos börtönbüntetésre ítélte „adminisztratív szabálysértés” miatt.

A volt sajtótitkár a börtönben átélt tapasztalatai alapján írt könyvet 2020-ban. A Hihetetlen események a 3. számú női cellában című könyv oroszországi megjelenése majdnem a moszkvai könyvvásár lemondásához vezetett. Jarmish házi őrizetbe került nyilvános tiltakozásra való felbujtás miatt. A szervezők betiltották a könyvet arra hivatkozva, hogy a könyv két női főszereplőjének kapcsolata melegpropagandának minősül. 

A könyv angol fordítása júniusban jelenik meg, ennek kapcsán készített Jarmishsal interjút a The Guardian. A volt sajtótitkár – aki 2021-ben elhagyta Oroszországot – a Putyin rezsimről beszélt a portálnak.

Diktatúra és korrupció

„A háború kirobbanása óta az orosz ellenzék gyakorlatilag megszűnt létezni” – mondta Jarmish. Hozzátette, hogy Navalnij és a Korrupcióellenes Alapítvány más vezető személyiségei jelenleg száműzetésben vagy börtönben vannak. „Ha valaki nyilvánosan megkérdőjelezi a háború értelmét a közösségi médiában, akár 10 évre lecsukhatják“ – tette hozzá.

„Oroszország most egy diktatórikus, rendkívül tekintélyelvű rendszer" – mondta, majd hozzátette:

a rezsim középpontjában a korrupció áll. Ez a háború fő oka

– hangsúlyozta.

Az író szerint Putyin az ukránok által egy „külső ellenséget" teremtett, hogy elterelje az emberek figyelmét a kormány okozta problémákról. Mint mondta, Putyin így biztosítja, hogy hatalmon maradjon. Hozzátette, nem hiszi, hogy az oroszok többsége támogatja a háborút.

az emberek elégedetlenek. Ugyanakkor félelmetes számukra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Inkább nem is gondolnak rá

– nyilatkozta.

A volt sajtótitkár szerint az ukránok többsége nem veszi számításba az orosz liberálisokat, és azzal vádolja őket, hogy radikális nacionalisták. Szerinte az ukránok minden orosz embert felelőssé tesznek azért, hogy nem tudták megállítani Putyint. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megmondjam az ukránoknak, hogyan cselekedjenek, vagy miként gondolkodjanak. Putyin megszállta az országukat. Minden joguk megvan ahhoz, hogy dühösek legyenek" – mondta Jarmish.

Az ukránok dühe abban is megmutatkozott, hogy számos orosz író szobrát vagy alkotását tüntették el Ukrajnában, mondván, ezek a történelmi alakok ellenezték az ukrán függetlenséget.

Jarmish szerint Putyin hatalma erősebb, mint valaha, és kevés kilátás van arra, hogy  a közeljövőben változás jöjjön Oroszországba. Az író ugyanakkor bizakodó:

A történelmi igazság a mi oldalunkon áll. Putyin öreg. A rendszere elavult. Határozottan el fog tűnni. Nem tudom, mikor fog ez megtörténni, de amikor megtörténik, valami új és fényes dolog jön majd helyette

– mondta.

(Borítókép: Kira Jarmish 2021. január 22-én. Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok