Index Vakbarát Hírportál

Megölték az egyik legbefolyásosabb ecuadori bűnbanda vezérét

2023. május 9., kedd 19:28

Holtan találták Júnior Roldánt, aki a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó banda, a Los Choneros egyik magas rangú vezetője volt. Holttestére Kolumbiában találtak rá.

Az ecuadori hatóságok közölték, hogy valaki fejbe lőtte Júnior Roldán magas rangú bandavezért, holttestére szombaton találtak rá a kolumbiai Fredoniában. Roldán a főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó Los Choneros csoport egyik vezetője volt – írta meg a BBC.

Ecuador belügyminisztere elmondta: a törvényszéki szakértők tetoválások és más ismertetőjelek alapján azonosították a holttestet. Fredonia város polgármestere úgy nyilatkozott, a vizsgálatok alapján Roldánt valószínűleg máshol gyilkolták meg, és holttestét később szállították a városba, majd dobták ki egy erdős területre.

A rendőrség szerint halála nagy csapást mért bandájára, a Los Chonerosra.

Halálos börtönharcok köthetők a bandához

A rendőrség információi szerint a Los Choneros állhatott az elmúlt hónapok legborzalmasabb börtönharcai mögött, amelyekben többtucatnyi rabot öltek meg és fejeztek le.

Miután a csoport számos tagját bebörtönözték, a Los Choneros Ecuador egyik leghatalmasabb börtönbandájává vált, amely a rácsok mögül is irányítja a bűnügyi műveleteket. Az elmúlt években közeli kapcsolatokat épített ki a mexikói Sinaloa kartellel, és ez a szövetség tovább növelte hatalmát.

Épp szökésben volt, amikor meghalt 

Roldán februárban szabadult a börtönből. A rendőrség szökevénynek tekintette, miután a börtönből való szabadulása után levette magáról az elektronikus bokaperecet, amellyel hollétét ellenőrizték.

A bandavezér azután lépett át Kolumbiába, hogy márciusban a rivális Los Lobos (Farkasok) banda tagjai lelőtték és megsebesítették. A hírek szerint a bandavezér korábban túlélt egy másik támadást is, amelyben robbanóanyaggal megrakott drónokat robbantottak fel a börtön felett, ahol épp tartózkodott. 

A korábbi merényletek ellenére Fausto Salinas ecuadori rendőrparancsnok azt mondta: hírszerzési jelentések szerint 

a gyilkosság nem a rivális bandák közötti háború része volt.

A parancsnok azonban nem árult el részleteket arról, hogy ki lőhette le a vezért, és miért.

Rovatok