Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Londonban a koronázás alatt őrizetbe vett ellentüntetők miatt

2023. május 10., szerda 12:03

A koronázás idején hat monarchiaellenes tüntetőt vett őrizetbe a londoni rendőrség egy nemrég elfogadott új törvény alapján. A köztársaságpártiak és az ellenzéki Munkáspárt ezért most Rishi Sunakot és a brit kormányt bírálja, amiért szerintük szándékosan akarták ellehetetleníteni a monarchiaellenes demonstrációt, miközben a kormány széttárja a kezét és a rendőrségre mutogat.

Mint azt az Indexen percről percre közvetítettük, III. Károly brit királyt május 6-án koronázták meg, amit több tízezren személyesen követtek London utcáin. A történelmi eseményt – 70 év óta ez volt az első koronázás – azonban nemcsak a királyi család és a parlamentáris monarchia pártolói ünnepelték, hanem a köztársaságpártiak is készültek a nagy napra, méghozzá egy látványos demonstrációval a koronázási útvonalon található Trafalgar téren.

Az ellentüntetésen – a The Guardian beszámolói szerint – körülbelül kétezren vehettek részt. Ők az 1649-ben kivégzett brit király, I. Károly szobra mellett, sárgába öltözve skandálták a monarchiaellenes üzeneteiket, amelyeket táblára írva is megjelenítettek: Károly nem az ő királyuk, és ezenkívül azt követelték, hogy töröljék el a monarchia intézményét.

A londoni rendőrség a királyi pár menete közben próbálta paravánokkal eltakarni a demonstrálókat, hogy a tévéközvetítésen ne látszódjanak a tömeg kisebbségét adó köztársaságpártiak,

ugyanakkor a tüntetésből botrány lett, amiért a rendőrség hat köztársaságpárti aktivistát őrizetbe vett, mielőtt még Károlyék elhagyták volna a Buckingham-palotát.

Az őrizetbe vettek között volt a legnagyobb monarchiaellenes szervezet, a Republica vezetője, Graham Smith is. A rendőrség emellett több száz táblát is elkobzott, amelyen az Abolish the Monarchy (Töröljük el a monarchiát) és a Not my King (Nem az én királyom) feliratok voltak olvashatóak. A Smith által vezetett köztársaságpárti szervezet, a Republica az őrizetbe vételt Twitter-oldalán úgy kommentálta:

„Ma reggel Graham Smitht és csapatunk öt tagját letartóztatták (sic!). Több száz plakátot lefoglaltak. Ez a demokrácia?”

Másnap közleményt adtak ki, amelyben már ennél élesebben fogalmaztak. A közlemény szerint az őrizetbe vételek „közvetlen támadást jelentenek a demokráciánk és az alapvető emberi jogaink ellen”.  A Smith által jegyzett közlemény egy pontján még azt is megjegyzik:

A békés tiltakozáshoz való jog az Egyesült Királyságban már nem létezik.

Majd a közleményt azzal az ígérettel zárták, hogy továbbra is tüntetni fognak a monarchia és a király ellen, és hirdetni fogják azt az egyszerű üzenetüket: „Károly nem a mi királyunk, és eljött az ideje a monarchia eltörlésének”.

Politikai össztűz alatt a rendőrség és a brit kormány

Ugyanakkor nem csak a köztársaságpártiak reagáltak az ügyre. A torykra a helyhatósági választáson nagy csapást mérő Munkáspárt szerint „valami félrement” a koronázás alatt, emellett Lisa Nandy, a Munkáspárt egyik vezető politikusa nekiment a Rishi Sunak vezette kormánynak és annak egyik új törvénymódosításának, a közrendvédelmi törvénynek:

Nandy szerint nem tudni, hogy a tory kormány hibázott a törvénnyel, vagy csak a londoni rendőrség vétett,

azaz nem tudni, hogy törvénykezési vagy pedig működési hiba történt. Ugyanakkor a Munkáspárt próbálja csak finoman kritizálni a Konzervatív Pártot, mivel nem akar úgy kijönni a helyzetből, hogy a választók azt gondolják: a párt mellszélességgel a tüntetők, illetve az ő ügyük, a köztársaság mellett áll.

Magát a tüntetésre adott rendőri reakciót a Human Right Watch nevű civil szervezet brit igazgatója, Yasmine Ahmed úgy látja, „riasztó”, hogy a rendőrség több tucat embert őrizetbe vett a koronázás alatt – köztük a hat, alapvetően békés tüntetésre készülő köztársaságpártit még a tüntetés kezdete előtt –, ami szerinte

olyan, amiről azt várod, hogy inkább Moszkvában látod, nem pedig Londonban.

Emellett kifejtette, hogy az egyébként koronázás előtt jogerőre emelkedő új törvény lényegében szisztematikusan gyengítené a gyülekezéshez és tüntetéshez való jogot, mivel megkönnyítené a rendőrség demonstrációkkal szembeni fellépését.

A törvény például eltörölné a felső bírsághatárt, amennyiben valaki odaragasztja magát valamihez, vagy blokkolná a közlekedést, de ezért akár hat hónap börtönbüntetés is járhat – sajtóhírek szerint a Stop Oil és az Extinction Rebellion figyelemfelhívó tüntetései miatt döntött úgy a kormány, hogy módosít a közrendvédelmi törvényen.

A törvény emellett a rendőrséget is felruházza, hogy a tüntetőket átvizsgálják, van-e náluk lakat, szuperragasztó vagy bármilyen olyan eszköz, amellyel hozzáragaszthatják magukat tárgyakhoz. Amennyiben pedig egy tüntetőnél ilyet találnak, akkor bűnügyi eljárás indul ellene – a rendőrség is ezért lépett fel Smithszel és öt társával szemben, mert náluk lakatokat találtak, azonban már másnap szabadon engedték őket, és bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást.

A köztársaságpártiak azzal is megvádolták a brit kormányt és a rendőrséget, hogy szándékosan akarták ellehetetleníteni a tüntetésüket.

Szerintük a törvény elfogadását eleve azért siettették, hogy aztán „bármilyen gyenge ürüggyel” megállíthassák őket – a rendőrség és a kormány szerint ugyanakkor erről szó sincs.

A rendőrség részben elismerte a hibáját

Időközben hétfő este a rendőrség is kiadott egy közleményt, amelyben kifejtették, sajnálják, hogy a hat demonstráló nem vehetett részt a tüntetésen, és már szabadon engedték őket, és további intézkedések nem lesznek a hat személlyel szemben, az óvadékot is eltörölték ellenük.

A közlemény szerint a rendőrök azt hitték, az őrizetbe vett tüntetők a táblák rögzítésére használt eszközökkel a közrendet és a ceremóniát akarják jogtalanul megzavarni. Végül a nyomozók arra jutottak, hogy azzal valóban csak a táblákat akarták rögzíteni, emiatt szabadon engedték őket.

EMELLETT a RENDŐRSÉG HÁROM TAGJA SZEMÉLYESEN KERESTE FEL SMITHT, A REPUBLICA VEZETŐJÉT, HOGY ELNÉZÉST KÉRJENEK TŐLE

– állítja az őrizetbe vett monarchiaellenes szervezet vezetője. 

Smith szerint ugyanakkor az nem volt őszinte, ezért a bocsánatkérést nem fogadja el. Sőt, még azt is tervezi, hogy jogi útra tereli az ügyet, amiért szerinte jogtalanul vették őrizetbe őt és társait.

A kormány szerint minden rendben ment, Sunak távol tartja magától az ügyet

Az ügyről a brit belügyminisztérium, a Home Office és Rishi Sunak brit miniszterelnök is azt nyilatkozta, hogy a rendőrség a kormánytól függetlenül működik, így a kormányon nem lehet számonkérni a rendőrség tevékenységét.

Sunak újságírói kérdésre konkrétan a köztársaságpártiak őrizetbe vételére nem reagált, ugyanakkor

a miniszterelnök szerint a rendőrség a rendelkezésre álló információk alapján a legjobb döntéseket hozta.

„Tulajdonképpen hálás vagyok a rendőrségnek és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a hétvége ilyen jó, sikeres és biztonságos volt” – fogalmazott Sunak.

Hasonló hangot ütött meg Neil O’Brien, a kormány egészségügyi minisztere, aki a rendőrség mellett a törvényt is védelmébe vette: előbbiről úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy van olyan alkalom, amikor a rendőrök a pillanatban nem döntenek helyesen, de ez nehéz feladat, míg a törvényről azt mondta, abszolút szükséges volt, és teljes mértékben kiáll mellette.

(Borítókép: Rishi Sunak miniszterelnök ebédet ad a Downing Streeten III. Károly király és Kamilla királynő koronázásának alkalmából 2023. május 7-én Londonban. Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok