Index Vakbarát Hírportál

Rácz András: Bahmut igazi vérszivattyú, Oroszországnak jó, ha a wagneresek harcolnak ott

2023. május 10., szerda 19:27

Az Oroszország-szakértő szerint Prigozsin kiszolgáltatott a Kreml jóindulatának, és a Wagner nem hagyja el Bahmutot, ahol az ukrajnai háború legvéresebb ütközete zajlik.

„A Wagner még mindig jelentős harci erőt képvisel, főleg Bahmutban. A térség olyan vérszivattyú, hogy az orosz katonai vezetés is jobban szereti, ha a Wagner zsoldosai vannak ott, és nem pedig a hadsereg. A beszámolók szerint a bahmuti front rettenetes hely, a háború koncentrált pokla, Oroszországnak tehát az csak jó, ha a wagneresek harcolnak ott” – mondta Rácz András, Oroszország-szakértő az RTL-nek.

A szakértő azt mondta, nem volt valós terv, hogy a csecsen erők helyettesítették volna Prigozsin embereit. „A csecsen csapatoknak érdemi harcértékük nincs. A csecsen egységek formálisan az orosz nemzeti gárda alá tartoznak, de valójában csak Kadirovhoz lojálisak” – fogalmazott Rácz András, aki szerint az orosz-ukrán háborúban a csecseneket eddig olyan helyeken vetették be, ahol az ellenség már meg volt verve. Például Mariupolban, ahol egész negyedeket foglaltak el, de akkor a város már hetek óta körbe volt zárva, és nem volt esély a felmentésére.

A csecsen csapatok rendfenntartásban jók, sőt végtelenül brutálisak. PR-ban is nagyon jók, Kadirov például kifejezetten jól kezeli a közösségi médiát. A legtalálóbban úgy lehetne meghatározni őket, hogy a csecsenekkel az internet tele van, de a harctér kevésbé

– tette hozzá Rácz András. 

35 ezer börtönből toborzott zsoldos eshetett el Bahmutnál

Rácz András szerint az ukrajnai háború kitörésének idején a Wagner-zsoldosok esetében jól képzett emberekről beszélhetünk, voltak köztük egykori katonák, rendőrök, kommandósok, titkosszolgálati munkatársak, de még börtönőrök is, akik sokáig elég hatékonyan tudtak harcolni Ukrajnában. Az Oroszország-szakértő úgy látja, hogy tavaly nyáron mindenkinek súlyos veszteségei voltak mindkét oldalon, a Wagnernek is.

Rácz András azt mondta, hogy ettől kezdve el tudták érni az orosz vezetésnél, hogy a veszteségeket pótlandó börtönökben is toborozhassanak.

Prigozsin  maga is börtönviselt, még a szovjet időkben 12 évre ítélték erőszakos bűncselekményekért, a büntetéséből 9 évet le is ült

– mondta az Oroszország-szakértő. A szakember szerint a toborzók azt ígérték a fogvatartottaknak, hogy ha hat hónapot leszolgálnak a Wagnerben, akkor kegyelmet kapnak, ráadásul pénz is ütheti a markukat. Az orosz börtönkörülményeket tekintve ez jó ajánlatnak bizonyult,  40 ezer embert sikerült így toborozni, akik viszont már nem képviselték azt a harcászati minőséget, mint a korábbi zsoldosok. 

Rácz szerint a bahmuti harcokban még a legkonzervatívabb becslések szerint is a 40 ezer fogolyból 32-35 ezer meghalt vagy megsebesült.

Prigozsin nem adhatta fel Bahmutot

„Amit láttunk a médiában, az egy kétségbeesett követelés volt Prigozsin részéről, egy információs manőver, ami láthatóan be is jött, mert meg fogja kapni a lőszereket, felszereléseket. Annak semmi esélye nem volt, hogy a Wagner egyoldalúan kivonul a térségből, mégpedig azért, mert Prigozsinnak szerte a világban vannak érdekeltségei, amelyek az orosz állam, mondjuk úgy, jóindulatával létezhetnek. Azzal, ha hagyta volna összeomlani a frontszakaszt, mindenét kockára tette volna” – mondta az Oroszország-szakértő azzal kapcsolatban, hogy a Wagner vezér milyen követelésekkel fordult a Kreml felé.

Rácz szerint  Prigozsinnak szerte a világban vannak érdekeltségei, amelyek az orosz állam jóindulatával létezhetnek.

Rovatok