Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a palesztin dzsihadisták vezetője egy izraeli légicsapásban

2023. május 11., csütörtök 07:19

Szerdán a gázai fegyveresek több mint 460 rakétát lőttek ki Izraelre. Izrael légicsapással válaszolt a támadásra, amelyben többek között a palesztin Iszlám Dzsihád rakétaegységének parancsnoka is meghalt. Tavaly augusztus óta az e heti légicsapások voltak a legsúlyosabbak a két ország között.

A csütörtöki támadás előtt Izraelben több ember is megsérült a Gázából kilőtt rakéták miatt. Erre válaszolt a légicsapásokkal az izraeli hadsereg. 

A palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) fegyveres erői megerősítették, hogy egy csütörtök reggeli támadásban meghalt rakétaegységük vezetője, Ali Haszan Ghali, más néven Abu Muhammad. A BBC szerint a parancsnok a PIJ egyik központi alakja volt. Mint írták, 

Az izraeli hadsereg több mint 130 katonai célpont ellen hajtott végre csapást a Gázai övezetben.

Palesztin források szerint a héten lezajlott harcoknak eddig 24 halálos áldozata van. 

Súlyos harcok dúlnak 

Tavaly augusztus óta az e heti légicsapások voltak a legsúlyosabbak Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád között. 2022 nyarán 49 palesztin halt meg Gázában.

A PIJ az elmúlt években számos rakétatámadást intézett Izrael ellen, miután felesküdött Izrael elpusztítására. A múlt héten a PIJ és más csoportok két nap alatt több mint 100 rakétát lőttek ki Izraelre, miután egy palesztin éhségsztrájkoló meghalt egy izraeli börtönben. Az izraeli hadsereg válaszul légicsapásokat hajtott végre.

Rovatok