Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin is kiállt az új vezérkari főnök mellett, meg is kapta a magáét a nagykövettől

2023. május 12., péntek 15:11

A Lengyel Köztársaság budapesti nagyköveténél kiverték a biztosítékot a magyar vezérkari főnök szavai, amelyek a második világháború kitörésének eseményeit másították meg. Sebastian Keciek nyílt levélben ítélte el Böröndi Gábor kijelentéseit. Ezt követően Novák Katalin megpróbálta megvédeni az új vezérkari főnököt, de erre is volt válasza a nagykövetnek.

Böröndi Gábor altábornagy, a honvédség nemrég kinevezett új vezérkari főnöke az M1 adásában kedd reggel az ukrajnai háborúról beszélve azt mondta: Magyarország kormánya a háborús eszkaláció veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést. 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult – mondta –, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig.

A kijelentést már kedden is sokan értetlenkedve fogadták, egyesek pedig odáig mentek, hogy történelemhamisítással vádolták meg Böröndit. Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete is azok közt van, akik értetlenül állnak e kijelentés előtt. A diplomata ezért nyílt levelet írt a magyar vezérkari főnöknek.

A nagykövet kiemelte: országa számára ezek a szavak „a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik”. De szerinte nemcsak a történelemhamisítás a probléma, hanem az is, ha valaki a történelmet az európai egység aláásására kívánja használni.

Ezt követően jött Novák Katalin köztársasági elnök, aki Twitter-oldalán próbálta megvédeni Böröndi Gábort.

Mint Magyarország főparancsnoka és köztársasági elnöke, jól tudom, hogy az új vezérkari főnöknek sok tennivalója van, például a szomszédunkban lévő ukrajnai háború fenyegetéseivel való szembenézés és a hadsereg modernizálása. A történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk

– írta a köztársasági elnök.

Ezt követően több komment is érkezett a posztra, de mindenképpen Lengyelország magyarországi nagykövetéé a legérdekesebb. Hozzászólása azt sejteti, hogy bocsánatkérésre vár.

Elnök asszony, egy mondat, akár egy szó is elegendő lenne

– írta a lengyelországi nagykövet Novák Katalin Twitter-bejegyzésére válaszolva.

(Borítókép: Novák Katalin 2021. február 16-án. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok