Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államokban újra adhatnak vért a meleg és biszexuális férfiak

2023. május 12., péntek 11:26

A meleg és biszexuális férfiaknak 1983-ban tiltották meg a véradást, az AIDS terjedése miatt. A szabályokon először 2015-ben enyhítettek, a koronavírus-járvány pedig új helyzet elé állította az Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) enyhítette a meleg és biszexuális férfiak véradásának korlátozását. A hatóság még 2015-ben szüntette meg a melegek véradásának élethosszig tartó tilalmát.

Az FDA legújabb irányelve minden lehetséges donort azonos kritériumok alapján értékel, miközben a közelmúltbeli, magasabb kockázatú szexuális tevékenységet is kiszűri – írja a BBC.

Az enyhítés csak azokra vonatkozik, akiknek az adott időszakban ugyanazzal a partnerrel volt szexuális kapcsolatuk. Azok, akiknek az elmúlt három hónapban új vagy több partnerük volt, illetve análisan közösültek, továbbra sem adhatnak vért.

Már kétszer enyhítettek a szabályokon

A meleg és biszexuális amerikaiaknak 1983-ban megtiltották a véradást, az AIDS terjedésétől tartva. 2015-ben enyhítették először a tilalmat, az új szabály szerint a férfiaknak véradás előtt egy évig tartózkodniuk kellett a nemi élettől.

2020-ban az FDA három hónapra rövidítette ezt az időszakot, mivel a koronavírus-járvány felemésztette az ország vérkészletét. A helyzet stabilizálódott, de az FDA szerint az enyhítés bővítheti a donorbázist.

Rovatok