Index Vakbarát Hírportál

Volodomir Zelenszkij: Mi a békét választjuk

2023. május 13., szombat 19:21

Az ukrán elnök Rómában találkozott Georgia Meloni olasz miniszterelnökkel. Zelenszkij a találkozót követően köszönetet mondott Olaszország támogatásáért, Meloni pedig kijelentette, hogy elkötelezettek Ukrajna uniós csatlakozása mellett.

„Kijev béketerve a háború végét és Európa védelmét szolgálja” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel közösen tartott, szombati római sajtótájékoztatóján. Arra kérte az Európai Uniót és a NATO-t, hogy gyorsítsa fel hazája felvételét.

Zelenszkij elsőként egy ukrán újságírónő kérdésére válaszolva azt mondta: a koronavírus-járvány elmúltával az ország életének újraindulásában a legfontosabb, hogy a gyerekek szeptembertől, többévi szünet után visszatérhessenek az iskolába. Ezzel együtt az ország már a következő télre készül, amihez ismét az európai országok segítségére van szüksége az elmúlt télhez hasonlóan – tette hozzá.

Köszönetet mondott Olaszországnak

A hetven percen át tartó megbeszélést követő sajtótájékoztatón az ukrán elnök köszönetet mondott az olaszoknak és kormányuknak az ukrajnai menekültek, családok és gyermekek befogadásáért.

Legszívesebben minden olasznak külön köszönetet mondanék

– jelentette ki.

Úgy vélte, vannak, akik még mindig nem értették meg, mit jelent az orosz agresszió, és azt gondolják, nem számít, ki nyeri meg a háborút. Az elnök példának okáért megemlítette, hogy az ukrán légvédelem péntek éjféltől szombat reggelig tizenhét olyan, iráni gyártmányú drónt semmisített meg, amelyet az oroszok az ukrán infrastruktúra támadására vetettek be.

Zelenszkij egyúttal arra kérte az olasz politikusokat és a társadalmi élet képviselőit: látogassanak el az országba, hogy saját szemükkel láthassák, milyen rombolást visz végbe Vlagyimir Putyin orosz elnök, és miként küzdenek az ukránok az életükért – számolt be az MTI. 

Mi a békét választjuk, de a háború a mi területünkön dúl

– hangsúlyozta Zelenszkij. „A háború akkor ér véget, ha minden ukrán biztonságban lesz, és nem hullanak bombák” – tette hozzá. Az ukrán elnök szerint a Kijev által kidolgozott tízpontos béketerv célja a háború megállítása és Európa biztonságának garantálása.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy Oroszország szerinte nem akar békét. Nagyon fontosnak nevezte az Ukrajnából fogolyként vagy más címen elszállított felnőttek és gyerekek visszatérését. Közölte, hogy 19 393 olyan gyereket azonosítottak eddig, akinek tudják a nevét és azt, hogy mikor vitték el Oroszországba.

„De valószínűleg sokkal nagyobb a valódi számuk, mert az oroszok elfoglalta területeken kétszázezer gyermek élt a háború előtt” – tette hozzá.

Az ukrán elnök elmondta, hogy Giorgia Melonival katonai biztonsági kérdéseket is érintettek, és Kijev fontos döntést vár légvédelme megerősítése érdekében.

Köszönetet mondott a Moszkva ellen bevezetett szankciókért, és fogadkozott, hogy a háború ellenére Ukrajna minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy még az idén előrelépés történjen hazája európai uniós csatlakozásában. Szólt a Vilniusban júliusban esedékes NATO-csúcsról, hangoztatva, hogy Ukrajna már jelenleg is azt teszi, amit bármelyik NATO-tag a védelem érdekében.

Meloni az Európai Unióban látná Ukrajnát

Giorgia Meloni kijelentette, hogy Ukrajna győzelmére fogad. Felhívást intézett Moszkvához az agresszió azonnali leállítására és az orosz csapatok kivonására. A kormányfő kijelentette: Róma a békét szorgalmazza, de annak feltétele, hogy az a béke igazságos legyen. Hangsúlyozta, hogy kormánya két- és többoldalú kezdeményezésekkel továbbra is támogatja Kijevet mindaddig, amíg szükséges, szigorúan érvényesíti az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, és változatlanul támogatja Ukrajnát katonailag is, hogy erős pozícióból tudja elkezdeni a tárgyalásokat.

Róma ezenkívül támogatja Kijev béketervét, valamint európai uniós és NATO-csatlakozását

– mondta. Ukrajna békéje az európai béke és jólét előfeltétele, ez nem lehet másképp – jelentette ki Meloni. Felidézte, hogy az áprilisi római újjáépítési konferencián több mint hatszáz jelentős olasz vállalat kötelezte el magát Ukrajna újjáépítésének támogatása mellett.

Ferenc pápa az Úr közbenjárását kérte

Az Ukrajnában dúló háború okozta humanitárius és politikai helyzetet érintette Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati vatikáni találkozója, amely negyven percig tartott – közölte Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

„Köszönöm, hogy eljött hozzám” - mondta a pápa vendégének megérkezésekor. Zelenszkij úgy válaszolt: nagy megtisztelés számára, hogy az egyházfővel a Vatikánban találkozhat. A szentszéki sajtóközpont vezetőjének közleménye szerint Ferenc pápa biztosította az ukrán elnököt afelől, hogy folyamatosan imádkozik .

Emlékeztette arra, hogy a háború tavaly februári kitörése óta számos nyilvános felhívást tett és az Úr közbenjárását kéri a békéért.

Egyetértettek abban, hogy szükség van a lakosságot segítő humanitárius erőfeszítések folytatására. A pápa kiemelte, hogy emberiességi gesztusokat kell tenni a kiszolgáltatott embereknek, a háború ártatlan áldozatainak – olvasható a közleményben.

A szentszéki államtitkárság külön közleménye szerint Paul Richard Gallagher a jelenlegi háborús helyzetről és annak legsürgősebb aspektusairól egyeztetett az ukrán elnökkel. Kitértek a humanitárius helyzetre és a béke érdekében eddig tett és ezután teendő erőfeszítésekre. Szó volt kétoldalú kérdésekről, egyebek között Ukrajna katolikus egyháza életéről is.

Biztonsági okokból a Szent Péter teret teljesen lezárták, és a pápa az ukrán elnököt nem az apostoli palotában, hanem a vatikáni audienciaterem melletti aulában fogadta, amelyet a szigorú biztonságot megkívánó találkozóknak tartanak fenn.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij a Giorgia Melonival tartott közös sajtótájékoztatón Rómában 2023. május 13-án. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok