Index Vakbarát Hírportál

Egy túlélő felidézte a szlovákiai buszbaleset legszörnyűbb pillanatait

2023. május 16., kedd 19:02

Az ATV Híradó bejutott a pozsonyi kórházba, ahol a szlovákiai buszbaleset több sérültjét is ápolják. Az egészségügyi intézményben 12 sérültet gondoznak, közülük hárman lélegeztetőgépen vannak. Az egyik túlélő visszaemlékezett az incidens legmegrázóbb pillanataira.

Mint arról az Index is beszámolt, május 15-én egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal Szlovákiában, a D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan megsérültek. A szlovákiai mentőszolgálatok 12 mentőautót és három helikoptert küldtek a helyszínre.

A baleset nem sokkal 11 óra előtt történt a závodi pihenőállomás közelében. A balesetet okozó kamionos egy pihenőhelyről hajtott ki, az első hírek arról szóltak, hogy nem vette észre az autópályán közlekedő, utasokkal teli buszt.

A szlovák TV JOJ viszont úgy értesült, hogy a kamion – amelyet egy román sofőr vezetett – a leállósávban állt, amikor a magyar busz hátulról belecsapódott közel 100 kilométer/órás sebességgel. A portál szerint valószínűsíthető, hogy a magyar busz sofőrje elaludt az ütközés előtt.

A fejemet 8 öltéssel varrták össze, a vállam és az orrom is eltört, a kezem zsibbad. Én a hátsó ajtónál ültem, és arra eszméltem, hogy folyik a vér az arcomon. Jöttek a mentősök, ők szedtek ki engem, aztán itt találtam magam a kórházban

– nyilatkozta az atv.hu-nak az egyik túlélő.

A pozsonyi kórházban fekvő 12 betegből kettő kérte, hogy kezelésüket Magyarországon folytassák, ők nemsokára hazajöhetnek.

A hétfői buszbaleset részleteiről Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt. 

Menczer Tamás a sajtótájékoztatón öt pontban ismertette a részleteket. Elsőként arról beszélt, hogy a Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a vizsgálat jelenleg is zajlik. Hivatalos tájékoztatást a szerv még nem adott: „a baleseti okokat a külügyminisztérium felé nem kommunikálták” – emelte ki az államtitkár.

Az is elhangzott, hogy a 37 könnyebben sérült utasból 18-an már hétfő este elindultak Magyarországra. Rajtuk kívül még 17-en – akik megkapták a helyszínen az ellátást – már éjjel hazaérkeztek. Tehát 35-en már Magyarországon vannak.

(Borítókép: Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. Fotó: Michal Svítok / MTI / TASR)

Rovatok