Index Vakbarát Hírportál

Trump ügyvédje egykor nemzeti hős volt. Most azzal vádolják, hogy meztelenül dolgoztatta egy alkalmazottját

2023. május 16., kedd 10:50

Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester, Donald Trump ügyvédje világossá tette, hogy szexuális igényeinek kielégítése „abszolút feltétele a foglalkoztatásának” – állítja a felperes.

A 10 millió dolláros (3,4 milliárd forintos) polgári perben egy nő, Noelle Dumphy – aki hétfőn nyújtotta be a jogi keresetet New York államban – azt állítja, hogy Giuliani szexuális aktusokra kényszerítette, meztelenül dolgoztatta, és „alkoholmámoros” és rasszista szónoklatokba kezdett a munkahelyén − közölte a BBC. Elmondása szerint Rudy Giuliani

gyakran mutogatta magát, „folyamatosan” Viagrát szedett, és azt mondta neki, hogy a szexuális igényeinek kielégítése munkaköri követelmény.

Dunphy szerint 2019-ben vette fel Giuliani cége, amikor még Donald Trump személyes ügyvédjeként dolgozott.  A kereset szerint Giuliani szinte azonnal a felvétele után elkezdte zaklatni őt, és világossá tette, hogy az ő szexuális igényeinek kielégítése „abszolút feltétele a foglalkoztatásának”. Giuliani „hevesen” tagadta a vádakat.

A kereset szerint a férfi – aki a 9/11-es terrortámadások alatt volt New York polgármestere, és kifejezetten magas piedesztálról sikerült leküzdenie magát – arra kényszerítette Dunphyt, hogy „akarata ellenére” orális szexet nyújtson neki a lakásában. Az iratokban az áll, hogy Giuliani  

gyakran követelte, hogy meztelenül, bikiniben vagy amerikai zászlóval díszített rövidnadrágban dolgozzon, amelyet ő vásárolt neki, és videokonferencia-hívások alatt láthatóan magához nyúlt.

Egyfolytában Viagrát szedett

Dunphy azt állítja, hogy a férfi gyakran vette be a Viagra nevű, merevedési zavar elleni gyógyszert, és a nemi szervét mutogatta neki. A kereset szerint a nő felvételeket készített a Giulianival folytatott beszélgetésekről, amelyek szexuális megjegyzéseket és szexre vonatkozó követeléseket, valamint rasszista, szexista és antiszemita megjegyzéseket tartalmaznak. A nő fentieken túl azért is perel, mert azt állítja, hogy Giuliani nem adta meg neki a posztért ígért 1 millió dolláros fizetését, mivel azt csak Akkor akarta megadni, amikor válása befejeződik.

Giuliani szóvivője azt mondta: „hevesen és teljes mértékben tagadja a vádakat”, és az állításokat „puszta zaklatásnak és zsarolási kísérletnek” minősítette.

Giuliani polgármester élethosszig tartó közszolgálati tevékenysége önmagáért beszél, és minden rendelkezésre álló jogorvoslati és ellenkövetelést megtesz

− mondta Ted Goodman, Giuliani kommunikációs tanácsadója, akit az Associated Press idézett.

Giulianinak azután sikerült Trump ügyvédi csapatának vezetőjeként gyakorlatilag lenulláznia a reputációját, hogy 2001-ben New York városának polgármesterként ő volt az, aki közvetlenül a második gép becsapódása után a World Trade Centerhez sietett, akit a leomló épületek majdnem maguk alá temettek, aki elsőként öntött lelket az amerikaiakba, aki a legtöbbet jelent meg a kamerák előtt. És bár a terrortámadás George W. Bush elnök népszerűségének is jót tett, Giulianit egyenesen – az amúgy vérdemokrata Oprah Winfrey szavaival szólva – Amerika polgármesterévé emelte. Az ország nemzeti hősként ünnepelte, a Time magazin szerkesztősége az év emberének választotta.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

(Borítókép:  Rudy Giuliani. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok