Index Vakbarát Hírportál

Fegyveresek támadtak az amerikai nagykövetség konvojára Nigériában

2023. május 17., szerda 12:41

Fegyveresek nyitottak tüzet Nigéria délkeleti részén az amerikai nagykövetség munkatársait szállító konvojra, két nigériai követségi dolgozó és két rendőr meghalt, többeket elhurcoltak – jelentették nigériai hatósági források szerdán.

A tájékoztatás szerint a támadás kedden, a rossz biztonsági helyzetéről ismert Anambra államban, Atani városa mellett történt. Tochukwu Ikenga, az anambrai rendőrség szóvivője azt mondta, a fegyveresek felgyújtották a holttesteket és a járműveket, valamint elhurcoltak két rendőrt és egy sofőrt.

Az MTI beszámolója szerint az áldozatok között nincs amerikai állampolgár. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, a nagykövetség együttműködik a nigériai biztonsági erőkkel a vizsgálatban. A térségben dúló erőszakcselekményekért a helyi hatóságok a biafrai szeparatista csoportokat teszik felelőssé.

Biafra államát 1967-ben kiáltották ki Dél-Nigériában, a térség népei 1970-ig küzdöttek a függetlenségért a központi hatalommal, de a szakadár állam felett a nigériai kormány diadalmaskodott.

A szakadár csoportok ma is a térség függetlenségéért küzdenek, melynek ügyében népszavazást is követelnek, a nigériai központi kormány részéről azonban többször leszögezték, hogy az ország egységét nem lehet referendumokkal megbontani. A szakadárok emellett Nnamdi Kanu, a Biafra Őshonos Népei (IPOB) nevű mozgalom 2021-ben őrizetbe vett vezetőjének szabadon bocsátását követelik.

Rovatok