Index Vakbarát Hírportál

Áttörés a Jeffrey Epstein-perben: kártérítést kell fizetnie az emberkereskedelmet pénzelő banknak

2023. május 18., csütörtök 07:51

A Deutsche Bank 75 millió dollárt fizet ki mindazoknak, akik Jeffrey Epstein szexuális zaklatásának estek áldozatul a tavaly Manhattanben indított per rendezése érdekében – közölték az áldozatok ügyvédjei.

A csoportos keresetet lezáró egyezség nevében a bank hozzájárult ahhoz, hogy Jeffrey Epstein fiatal nőkkel folytatott szexuális kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelmet lehetővé tegye, mivel nem vették figyelembe a számos figyelmeztető jelet Epstein számláin, melyek a bűncselekményekre utaltak.

David Boies és Brad Edwards, a pert indító nők ügyvédjei elmondták, hogy 75 millió dollárt bocsátanának Epstein több mint 125 áldozatának rendelkezésére, akik korábban 125 millió dolláros kártérítést kaptak az üzletember 2019-ben – gyanús körülmények között – bekövetkezett halála után létrehozott alapból.

Az áldozatok között sok tizenéves lány is volt.

Ez az óriási áttörést jelentő megegyezés ügyvédi irodáink több mint egy évtizedes nyomozásának az eredménye. Munkánk célja az volt, hogy felelősségre vonják Epstein emberkereskedő-hálózatának egyik fő pénzügyi támogatóját

– írta közös nyilatkozatban a két ügyvéd.

Dylan Riddle, a bank szóvivője nem kívánt nyilatkozni a fejleményekkel kapcsolatban – írja a The New York Times.

Sokan nyerészkedtek a lányok áruba bocsátásán

A Deutsche Bank és Epstein 2013 és 2018 között működött együtt.

A Deutsche Bank azt követően vette fel Epsteint ügyfélnek 2013-ban, hogy az üzletember korábbi bankja, a JPMorgan Chase 15 év után nem volt hajlandó tovább üzletelni vele. Az áldozatok ügyvédjei ugyanis beperelték a JPMorgant, azt állítva, hogy ők is figyelmen kívül hagyták az Epsteinnel kapcsolatos figyelmeztető jeleket, és anyagilag részesültek a szexuális jellegű emberkereskedelemből.

Jeffrey Epstein 2008-ban bűnösnek vallotta magát egy tizenéves lány prostitúcióra való felbujtásának vádjában, azonban ez nem akadályozta meg rendkívül kiterjedt kapcsolati hálójának tagjait – akik között számos magas rangú, vagyonos és köztiszteletben álló ember is szerepelt – abban, hogy fű alatt továbbra is találkozgassanak és üzleteljenek vele.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok