Index Vakbarát Hírportál

Drámaian megváltozott a hangulat Mariupolban, Ukrajna ellentámadásától rettegnek az emberek

2023. május 19., péntek 15:16

Mariupolban „drámaian megváltozott a hangulat” a lakosok szerint, akik azt hitték, hogy az orosz emberek örökre a városban maradnak. Most azonban egy gyors ukrán katonai offenzívára számítanak a város visszafoglalására.

A The Guardiannek nyilatkozó helyiek azt mondták, Mariupol a Szovjetunió komor másává változott, mióta az Azovsztal acélműben megbúvó utolsó ukrán védők egy évvel ezelőtt megadták magukat az orosz csapatoknak.

Úgy érzem magam, mintha valami szörnyű és lepusztult, letűnt kolhozba csöppentem volna. A boltok kezdetlegesek, az árak csillagászatiak. A város már nem az, amit én ismertem, az emberek nem ugyanazok. Minden megváltozott. Állandóan az az érzésem, hogy haza akarok menni

– mondta az egyikük.

Putyinizmus lengi be a várost

Beszéltek arról is, hogy orosz zászlók lengnek az önkormányzati épületek felett, katonák lepik el az utcákat, és Vlagyimir Putyin, valamint az önhatalmúlag kikiáltott donyecki köztársaság vezetőjének, Denisz Puszilinnek a portréi lógnak az irodák és az iskolák falain.

Néhány helyi lakos kilencemeletes, romos, lebontásra ítélt tömbházakban él, fűtés és világítás nélkül. Másokat arra kényszerítenek, hogy zsúfolt kollégiumokba költözzenek, ahol a férjeket és feleségeket szétválasztják.

Mariupol egykor virágzó európai metropolisz és kikötőváros volt, a kelet-ukrajnai Donyeck régióban, 480 ezer embernek adott otthont. 2014-ben Moszkva és fegyveres megbízottjai rövid időre elfoglalták a várost. A korábbi frontvonal 15 kilométerre volt a központtól.

Mariupol „eloroszosodott”

Az oroszok tavalyi teljes körű inváziójának előestéjén Mariupolban a közvélemény fele-fele arányban oszlott meg a Kijevet támogatók és a Putyinnal szimpatizálók között – mondták a város lakói.

2022 tavaszán a város lakosságának mintegy fele az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területekre és európai országokba menekült. A lakosok azt állították, hogy a város halálos áldozatainak száma 100-120 ezer volt – ez a szám jóval magasabb, mint a Volodimir Zelenszkij kormánya által megadott 21 ezres hivatalos adat.

A The Guardian szerint jelenleg nagyjából 120 ezer ember maradt a városban, mintegy 20 százalékuk támogatja az ukrán fegyveres erőket. A maradék 80 százalék pedig nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a politika iránt közömbös emberek és az Oroszországot támogatók között.

Ez utóbbi csoport most a többség. Ők nagyon félnek az ellentámadástól. A hangulat Mariupolban drámaian megváltozott. Egy évvel ezelőtt mindenki azt hitte, hogy Oroszország győz. Nem volt más forgatókönyv. Most még azok is, akik Putyint támogatják, rájöttek, hogy valami történik, reálissá vált, hogy Oroszország veszíthet

– mondta az egyik helyi lakó.

„Olyan ez, mint a Szovjetunió”

A lakosok becslése szerint mintegy 50 ezer orosz költözött Mariupolba Moszkvából, Szentpétervárról, Szamarából és más városokból. „Ezeknek a betelepülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi történt. Propagandát néznek a tévében, és azt hiszik, hogy neonáciktól menekültünk meg” – mondta egy személy. 

Egy másik ember szerint az agymosás nagyon erősen működik, a gyerekeknek azt mondják, „Putyin a legjobb, Ukrajna pedig tele van rossz emberekkel és fasisztákkal. Olyan ez, mint a Szovjetunió”.

Rovatok