Index Vakbarát Hírportál

Félreérthető nyilatkozatot tett Volodimir Zelenszkij

2023. május 21., vasárnap 08:56

Hosszú, küzdelmes hónapokon van túl a Kelet-Ukrajnában található Bahmut városa. Az orosz–ukrán háború gócpontja orosz kézbe került. Ezt az orosz bejelentés után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beismerte. Vagy mégsem?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látszólag megerősítette Bahmut elvesztését – írja a Der Spiegel.

Az ukrán elnök a hirosimai G7-csúcstalálkozón arra a kérdésre, hogy a város még mindig Kijev ellenőrzése alatt áll-e, azt válaszolta:

Nem hiszem.

Zelenszkij hozzátette, hogy a város teljesen elpusztult. „Bahmut ma már csak a szívünkben él” – mondta. „Semmi sem maradt ezen a helyen” – tette hozzá.

A sajtótitkár cáfol

Az ukrán elnök sajtószolgálata ugyanakkor cáfolta azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint az ukrán elnök a hirosimai G7-csúcstalálkozón elismerte, hogy elvesztették Bahmutot. Sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov szerint a Bahmutra vonatkozó kérdés másként hangzott.

A zavar valószínűleg azért keletkezett, mert a kérdést feltevő újságíró két kijelentést tett, és Zelenszkij válaszából nem derült ki egyértelműen, hogy melyikre utalt.

Az oroszok sikerként könyvelték el

Korábban az oroszok már bejelentették a város elfoglalását, amelyért év eleje óta folytak a csaták. Az ukránok azonban nem ismerték el a város elvesztését, a vezérkar reggeli jelentésében is még arról írt, hogy ugyan az oroszok erősen támadnak, a harcok még zajlanak Bahmutért.

Az orosz erők sikereihez még Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált. A Kreml sajtószolgálata szerint nemcsak a Wagner-zsoldosok, hanem az orosz fegyveres erők is elismerésben részesültek.

Mindazok, akik részt vettek a város felszabadításában, állami kitüntetést kapnak

– jegyezte meg a Kreml.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Bahmut felszabadítása a Déli Erők Csoportja tüzérséggel és légierővel támogatott Wagner-rohamegységek offenzívájának eredményeként fejeződött be.

Rovatok