Index Vakbarát Hírportál

Szénnel festették feketére a római Trevi-kút vizét a klímaaktivisták

2023. május 21., vasárnap 19:41

Újabb klímavédelmi akciót tartott egy aktivistákból álló csoport, amelynek tagjai ezúttal a Rómában található népszerű turistalátványosságnál, a Trevi-kutnál tiltakoztak.

Felhígított szénnel festették feketére a Trevi-kút vizét a tiltakozó klímaaktivisták Rómában. Az olasz főváros egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínén az Ultima Generazione (Utolsó Generáció) csoport tüntetői „Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és azt kiabálták: „Országunk haldoklik”.

A The Guardian beszámolója szerint az aktivista csoport közleményben követelte a fosszilis tüzelőanyagok állami támogatásának megszüntetését, és a tiltakozó akciójukkal az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományt sújtó árvizekre akarták felhívni a figyelmet.

Roberto Gualitieri, Róma polgármestere elítélte a klímaaktivisták akcióját, és Twitter-oldalán azt írta: „Elég volt ezekből az abszurd támadásokból a művészeti örökségeink ellen.”

Az esetről több videófelvétel is készült, az egyiken az is látszik, amint a rendőrök belegázolnak a vízbe, hogy elfogják az aktivistákat, miközben több turista is kiabál a tiltakozókkal.

Rovatok