Index Vakbarát Hírportál

Támadást indított a Putyin-ellenes hadtest Oroszország egyik határ menti régiója ellen

2023. május 22., hétfő 16:26 | aznap frissítve

Nemrég írtunk arról, hogy hétfőn fegyveresek törtek be az orosz–ukrán határon található belgorodi régióba, és hogy az akció mögött egy orosz állampolgárokból szervezett, Putyin-ellenes légió állhat. Most az ukrán fél bejelentette: valóban orosz állampolgárok állnak az akció mögött, és a céljuk nem kevesebb, mint hogy irányítás alá vegyék a régió egy részét.

Az orosz hatóságok hétfőn számoltak be arról, hogy Ukrajna irányából szabotőrök hatoltak be a Belgorodi területre. Velük szemben a védelmi minisztérium, a titkosszolgálat (FSZB) és a határőrség egységeit mozgósították. Belgorodnál az utóbbi hónapokban többször is sor került hasonló akciókra, ezek mögött azonban nem közvetlenül az ukrán hadsereg, hanem a Putyin-kormányzat ellen küzdő Orosz Önkéntes Hadtest állt.

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője a Szuszpilyne nevű lapnak hétfő délután megerősítette: kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok vesznek részt az akcióban, de az Orosz Önkéntes Hadtest mellett egy másik egység is részt vesz az akcióban. Egyben azt is közölte, hogy mi a támadás célja.

Igen, ma az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére

– magyarázta a szóvivő, majd azt is hozzátette: „Azt hiszem, mindannyian csak üdvözölni tudjuk az ellenzéki beállítottságú orosz állampolgárok határozott akcióját, akik készek fegyveresen küzdeni Vlagyimir Putyin bűnös rezsimje ellen”.

Négy falut már elfoglalhattak 

Az akció a belgorodi régió egy kisebb részén, a Grajvoroni járásban zajlik.  Az MTI szerint az Orosz Önkéntes Hadtest, valamint az Orosz Szabadság Légió Telegram-csatornájukon közölték, hogy „felszabadították” Kozinka falut, továbbá bevonultak Grajvoron településre is, és arra szólították fel az orosz határ menti régiók lakóit, hogy maradjanak otthonukban, ne álljanak ellen. A Grajvoronban zajló harcokról már legalább egy videó is napvilágot látott, amelyen egy BMP gépágyú működése is hallható. 

A közösségi médiában, az orosz Telegram-oldalakon megjelent térkép szerint azonban már nemcsak ezt a két települést vették birtokba az orosz önkéntesek, hanem két másik, ezek közt található települést, Glotovót és Gora-Podolt is. Az egyik, akcióról megjelent videóban például állítólag Gora-Podol települése látható.

Mindeközben a jelek szerint az orosz katonaság nagy erőkkel dolgozik azon, hogy újabb erőket csoportosítson át a térségbe, ugyanis Belgorod városa felett több alkalommal is helikoptereket láttak elszállni. Egy videón már az is látható, hogy az egyik orosz helikopter harcba bocsátkozott a régióban.

Egy Mi–8 típusú helikopter pedig állítólag le is zuhant Belgorodban, az orosz nyelvű közösségi médiában erről is videót osztottak meg. 

 Egy másik videón pedig állítólag az Orosz Szabadság Légiója  fegyveresei láthatóak Belgorodban

Menekülnek a lakosok?

A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint a helyi lakosok körében kitört a pánik a támadás hírére. Belgorodban például jókora kocsisort videóztak le.

Megerősített információk egyelőre nem érkeztek arról, hogy evakuáció zajlana a térségben. Sőt, az orosz katasztrófavédelemért felelős minisztérium kifejezetten cáfolta azt a híresztelést, hogy evakuációra szólították volna fel a lakosságot vagy hogy ilyen művelet kezdődött volna.

Harckocsikat, páncélozott járműveket is bevetettek az önkéntesek 

A közösségi médiában megjelent beszámolók és videók szerint az orosz önkéntesek harckocsikat és páncélozott járműveket is bevetettek az akcióhoz (az eszközökhöz a feltételezések szerint az ukrán hadseregtől juthattak hozzá) . Az egyik tankról és két páncélozott járműről videó is készült.

Egy másik felvételen még több harcjármű iátható messziről, és a GeoConfirmed nevű blog is azt is megerősítette, hogy ezen a videón valóban Belgorod látható. 

Mindeközben a Baza nevű orosz Telegram-oldal hozott nyilvánosságra egy felvételt arról, hogy az önkéntesek miként állítanak meg egy civil járművet, és telepítenek le tankelhárító eszközöket a közelében.

Az oroszok szerint ukrán támadásról van szó 

Az orosz állami média arról számolt be, hogy mindeközben a régió több települését is tüzérségi csapások érték. Az említett Grajvoronban állítólag több civil is kórházba került, egy másik faluban pedig egy óvodát is találat ért. Nem mellékes viszont, hogy az orosz híradásokban

KÖVETKEZETESEN UKRÁN SZABOTŐRÖKRE HIVATKOZNAK A TÁMADÁSRÓL SZÓLÓ BESZÁMOLÓBAN.

Arról nemigen ejtenek szót, hogy orosz állampolgárok állnak az akció mögött.

Nagy kérdés, hogy milyen választ tud majd adni erre a fejleményre a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő egyelőre annyit közölt, hogy Vlagyimir Putyint tájékoztatták a történtekről, de az orosz elnök egyelőre nem szólalt meg az akcióval kapcsolatban.

Zelenszkij tanácsadója állítja: semmi közük az egészhez 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy Twitter-posztban reagált a fejleményekre, és azt írta: 

Ukrajna nagy figyelemmel követi és vizsgálja a Belgorodi területen zajló eseményeket, de semmi köze nincs hozzá.

„Mint azt bárki tudhatja, bármelyik orosz katonai üzletben lehet tankokat vásárolni, és a földalatti gerillacsoportok orosz állampolgárokból állnak” – tette hozzá a posztban Podoljak (a tankos mondattal arra utalhatott vissza burkoltan, hogy 2014-ben, a donbászi harcok kezdetén az orosz szakadárok homályos körülmények között szereztek harckocsikat, vélhetően Oroszországtól).

Oroszország hadműveletet indít

Mindeközben az orosz kormányzat egy „terrorellenes hadműveletet” megindításához szükséges különleges közigazgatást vezetett be a térségben azért, hogy garantálják a helyi lakosok biztonságát – közölte Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

Ezáltal a régióban egy sor rendkívüli intézkedést bevezetnek: többek közt szigorítják a hatósági ellenőrzéseket és gyakrabban vizsgálják meg a személyazonossági okmányk hitelességét, valamint feloldják a robbanékony, radioaktív, kémiailag és biológiai veszélyes anyagok használatát érintő korlátozásokat is – írta a kormányzó.

A légiósok szerint egész Oroszország felszabadítása a cél 

Az Ukrajinszka Pravda szerint az Orosz Szabadság Légiója azóta egy nyilatkozatban erősítette meg a hírt, hogy valóban egy biztonsági zónát hoznak létre Belgorodban az Orosz Önkéntes Hadtesttel közösen.

A jövőben pedig a célunk egész Oroszország felszabadítása lesz Putyin diktatúrája alól, és az, hogy véget vessünk ennek a bűnös háborúnak

– írták.

A Pravda cikkének végén azt is megjegyezték, hogy az Orosz Szabadság Légiója – amely a hadifogságba esés, dezertálás után átálló oroszokból áll – hivatalosan is az ukrán hadsereg kötelékébe tartozik. Ugyanez egyébként a másik légióra is igaz, erről itt írtunk korábban.

(Borítókép: Tűz Belgorodban 2022. április 1-jén. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok