Index Vakbarát Hírportál

A világon egyedülálló szabályozást vezetnek be az írek az alkoholos italokra

2023. május 23., kedd 07:15

Írországban átfogó egészségügyi figyelmeztetést tartalmazó címkékkel fogják ellátni a jövőben az alkoholos italokat.

Az erről szóló jogszabályt hétfőn írta alá Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter. A szabályozás három év múlva lép hatályba, felkészülési időt engedve a vállalkozásoknak.

A címkén a jövőben szerepelnie kell, hogy az alkoholos italok fogyasztása egyebek között daganatos megbetegedéseket, májkárosodást okozhat, illetve fel kell hívni a figyelmet a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire. Mindemellett fel kell tüntetni az ital alkohol- és kalóriatartalmát.

Más országokban is léteznek hasonló figyelmeztetések a címkéken, azonban Írország ezeknél jóval átfogóbb szabályozásra törekszik.

A törvény célja, hogy a felhasználók jobban értsék az alkoholtartalommal és az alkoholfogyasztással járó kockázatokkal 

– hangsúlyozta Donnelly, majd hozzátette: üdvözli, hogy a világon első országként tesznek ilyen lépést.

Már kilenc EU-tag kritizálta az elképzelést

Mint mondta, a törvény összhangba fogja hozni az alkoholos italokat a többi élelmiszer és italtermék csomagolására vonatkozó szabályozásával, amelyeken már egyébként is fel vannak tüntetve az egészségügyi információk és kockázatok.

Írország több kereskedelmi partnere is jelezte fenntartásait a szabályozással kapcsolatban az Európai Bizottságánál. Kilenc EU-tag, köztük Franciaország kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a dublini elképzeléssel szemben.

Rovatok