Index Vakbarát Hírportál

Orosz tiltólistára került a volt amerikai elnök

2023. május 24., szerda 17:36

A Kreml félezer amerikai beutazását tiltotta meg Oroszországba. Tiltólistára került többek között Barack Obama volt amerikai elnök és több újságíró.

Kerek „500 amerikaitól” vonták meg a beutazási engedélyt „válaszul a Joe Biden kormánya által rendszeresen bevezetett oroszellenes szankciókra” – idézte a CNN az orosz külügyminisztérium indoklását.

A hosszú jegyzéken szerepel a volt elnök, Obama mellett (az ő idején volt alelnök Biden) Stephen Colbert és Erin Burnett, a CNN két műsorvezetője. Nem látogathat Oroszországba Jon Huntsman volt amerikai nagykövet, több amerikai szenátor és az Egyesült Államok vezérkari főnöki tisztségének várományosa, a négycsillagos tábornok, Charles Brown.

A kósza névsorban szerepel mások mellett Jimmy Kimmel és Seth Meyers, két késő esti show-műsor házigazdája.

Barack Obama többször járt Oroszországban. Elnökként először 2009-ben, de akkor hűvös légkör fogadta az Index tudósítása szerint.

Mintha még tombolna a hidegháború

– jelentették az amerikai lapok. Vendéglátójával, Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnökkel a mélypontra süllyedt oroszamerikai viszony helyreállítása mellett a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről tárgyaltak, és arról is döntöttek, hogy az Egyesült Államok orosz területen keresztül fegyverszállítmányokat juttathat el Afganisztánban állomásozó csapataihoz.

A kényszer hozta össze az amerikai és az orosz elnököt, akkor már Vlagyimir Putyint 2013-ban, Obama ugyanis Szíria miatt lemondta tervezett moszkvai vizitjét. A G20-ak szentpétervári csúcsán mégis összefutottak, de nagy áttörés nem következett be azok után, hogy Moszkva Bassár al-Aszad rezsimjét, Washington pedig ellenzékét támogatta.

A tiltólista pontatlan

Az orosz külügyminisztérium szerint az „500-as lista” azoknak az amerikai kormányzati és bűnüldöző szervek dolgozóinak a neveit is tartalmazza, akik „közvetlenül részt vesznek a másként gondolkodók”, a Capitolium ostromában résztvevők üldözésében. Tavalyelőtt, 2021. január 6-án – mint emlékezetes – az elnökválasztáson alulmaradt Donald Trump hívei igyekeztek megakadályozni Biden elnöki beiktatását, és megtámadták az amerikai törvényhozás épületét.

Az orosz elnök néhány hónappal később megkérdőjelezte a randalírozók letartóztatását arra hivatkozva, hogy „politikai követelésekkel” érkeztek a kongresszusba.

Oroszország feketelistára tett szenátorokat, kongresszusi képviselőket és olyan agytrösztök tagjait, amelyek „részt vesznek az oroszellenes fellépés és rágalom terjesztésében”, valamint olyan vállalatok vezetőit, amelyek „fegyvereket szállítanak Ukrajnának” – egészítette ki az indoklást a Moscow Times. Az angol nyelvű orosz portál arra is felhívta a figyelmet: a tiltást a többi között az váltotta ki, hogy Washington áprilisban megtagadta a beutazási vízum kiadását a Szergej Lavrov külügyminisztert az ENSZ-be kísérő orosz újságíróknak.

A tiltólistán szerepel a felsoroltak mellett a CNN több újságírója, köztük Nick Paton Walsh és Bianna Golodryga elemző, illetve Timothy Naftali, a CNN munkatársa. Noha a névsort „500 amerikai” elnevezéssel illették, a lista pontatlan, mert Paton Walsh brit állampolgár.

Gershkovichot sem látogathatja meg az amerikai konzul

„Végső ideje, hogy Washington megtanulja: egyetlen Oroszország elleni ellenséges támadás sem marad határozott válasz nélkül” – érvelt az orosz külügyminisztérium harciasan, anélkül, hogy személyenként részletezte és értelmezte volna a szankció okait és következményeit, a beutazási tilalmon kívül.

Ugyanakkor azt is tudatta: megtagadta a konzuli látogatást a márciusban letartóztatott amerikai újságírótól, Evan Gershkovichtól.

A Wall Street Journal tudósítóját – a hidegháború befejezése óta először – azzal vádolják, hogy az „amerikaiaknak kémkedett”. Korábban legfeljebb megvonták az újságíró „működési engedélyét”, arra azonban sosem volt példa, hogy hivatalosan, az orosz külügyminisztériumban akkreditált újságírót börtönbe vessenek.

„A Kreml úgy döntött, hogy alaposan kiszélesíti a hazaárulással és kémkedéssel vádolható célpontok listáját” – mondta az újságíró és az ellenzékiek letartóztatása nyomán Andrej Szoldatov, az orosz biztonsági szolgálatok szakértője.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Barack Obama 2015-ben. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary)

Rovatok