Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Az Európai Parlament tarthat Magyarország soros elnökségétől

2023. május 25., csütörtök 19:39

Varga Judit, Magyarország igazságügy-minisztere a Facebook-oldalán tette világossá, mindenképp szeretnék, ha Magyarország lenne az EU Tanácsának soros elnöke az EP kritikái ellenére is. Véleménye szerint az EP problémája hazánkkal a békepártiság.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Európai Parlament (EP) napokon belül elfogadhat egy állásfoglalást arról, hogy Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Ezzel kapcsolatban Varga Judit elmondta: szerinte az Európai Parlamentnek nem tetszik, hogy Magyarország békepárti.

El akarják venni hazánktól a 2024. második félévi uniós elnökséget. Ezzel a magyarellenes húzásukkal is nyomást akarnak gyakorolni ránk, bele akarják kényszeríteni Magyarországot a háborúba

– fogalmazott az igazságügy-miniszter.

Azonban kiemelte: az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Amit Magyarország vállal, azt tisztességgel teljesíti is szerinte.

„Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. Már korábban is ellátta az EU Tanácsának soros elnökségét, és így lesz ez 2024-ben is” – tette hozzá.

Jól haladunk az uniós elnökség előkészítésével, és olyan fontos, a bevándorláspártiak számára nemkívánatos témákat kívánunk napirendre venni, mint az európai demográfiai kihívások, a migráció helyett a családpolitika. De van egy olyan prioritásunk is, amitől az Európai Parlament igazán tarthat: szeretnénk megerősíteni az uniós intézmények fölötti jogállamisági vizsgálat rendszerét. A szerződések jogállami kitételei ugyanis az unióra és annak intézményeire is vonatkoznak! 

– jelentette ki Varga Judit.

Rovatok