Index Vakbarát Hírportál

Miért lett ilyen fontos az európai vezetőknek Katar és Szaúd-Arábia?

2023. május 27., szombat 09:18

Annalena Baerbock német külügyminiszter szaúd-arábiai és katari látogatásai során a gazdasági kapcsolatok elmélyítését sürgette.

„Szaúd-Arábiának hihetetlen potenciálja van a klímaügyi partnerségre a zöldhidrogén és a szélenergia területén” – mondta a zöld politikus dzsiddai látogatása során. Baerbock elismeréssel adózott a konzervatív iszlám királyság óvatos társadalmi modernizáció felé tett erőfeszítéseiért, és rámutatott a nők növekvő társadalmi részvételére is.

Pénteken – ugyancsak Dzsiddában – tartották az Arab Liga csúcstalálkozóját, amelyre Bassár el-Aszad szíriai elnököt is várták. Baerbock óva intett a diktátorral való kapcsolatok feltétel nélküli normalizálásától.

Minden Aszad felé tett lépést konkrét engedményektől kell függővé tenni

– mondta, hozzátéve, hogy Szíria elnökét nem szabad napi szinten jutalmazni a legsúlyosabb emberi jogi megsértésekért.

Ezzel egy régóta tartó normalizációt hirdetnek Aszaddal a térségben, aki a szíriai polgárháború 2011-es kitörése után évekig elszigetelt volt. Nyugaton még mindig tabunak számítanak az Aszaddal folytatott tárgyalások, akinek kormánya kiterjedt szankciókat vezetett be az EU-val és az Egyesült Államokkal szemben.

A német külügyminiszter ezután a katari fővárosba, Dohába utazott, ahol kollégájával Mohammed bin Abdurrahman Al Thanival közösen nyilatkozatot írtak alá a két ország közötti stratégiai párbeszéd előmozdításáról.

A közös sajtótájékoztatón Baerbock itt is előhozta az emberi jogi kétségeit, ugyanakkor a reformokkal kapcsolatban pozitívan nyilatkozott.

A találkozón szó esett az ukrajnai háborúról is. Baerbock örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Katar is elismeri Ukrajna területi szuverenitását, emellett üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívását az Arab Liga előző heti szaúd-arábiai csúcstalálkozójára.

Jobbról előzték meg a zöldeket

Baerbock pártjának azonban már nem áll ilyen jól a szénája. A zöldek (Grüne) a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint 15 százalék alatt vannak, ami mostani mérések szerint csupán a negyedik helyre lenne elég egy országos választáson.

A másik két kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) és a szabad liberálisok (FDP) támogatása is visszaesett. Ha most lennének választások, azt a mérések szerint a kereszténydemokraták (CDU) nyernék meg, de a legnagyobb győztes vélhetően a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) lenne, amelynek támogatottsága történelmi magasságokban van.

A zöldek közvélemény-kutatásokon elért eredményeinek hátterében nyilvánvalóan az épületenergetikai törvény körüli vita áll, amely a klímakárosító fűtési rendszerek fokozatos megszüntetését kívánja. Felmérések szerint a legfontosabb közéleti témák között 47 százalékkal az energiaárak állnak az első helyen, ezt követi az ukrajnai háború 46 százalékkal. A harmadik helyen az éghajlat és a környezet áll 19 százalékkal, a negyedik helyen a bevándorlás és a külföldiek 18 százalékkal.

Orbán Viktor is az arab térségbe utazott

Arról korábban az Indexen is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök energetikai együttműködésben állapodott meg Katarral, ahová az arab állam kormányfőjének meghívására utazott. A miniszterelnöki delegáció tagja volt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Havasi Bertalan sajtófőnök már korábban jelezte: a katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése, valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek.

Majd később videoüzenetben jelentkezett be a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, kimerítő és eredményes tárgyalásokon van túl a magyar delegáció a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

– emlékeztetett erre Orbán Viktor, majd aláhúzta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén.

(Borítókép: Annalena Baerbock 2023. május 15-én. Fotó: Bernd von Jutrczenka / picture alliance / Getty Images)

Rovatok