Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a megállapodás, Amerika elkerülheti a katasztrófát

2023. május 28., vasárnap 06:36

Mivel az Egyesült Államok kormánya napokon belül elérte volna a hitelfelvételi korlátot, a tárgyalófelek megállapodásra jutottak az adósságplafon két évre történő emeléséről, miközben bizonyos szövetségi programokat megkurtítottak és korlátoztak.

Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy házelnök szombaton elvi megállapodásra jutott az adósságplafon két évre történő felemeléséről, miközben ugyanebben az időszakban a kormányzati kiadások egy részét csökkentik és korlátozzák. Ez áttörést jelentett a maratoni válságtárgyalások után, amelyek miatt az ország napokra került a történelem első fizetésképtelenségétől − írta meg a The New York Times. 

Még nem biztos, hogy a tervet a kongresszus elfogadja június 5. előtt, amikor a kincstár az előrejelzések szerint kimeríti fizetési képességét. A republikánusok szűk többségben vannak a képviselőházban, és a jobboldali törvényhozók, akik a hitelfelvételi korlát felemeléséért cserébe lényegesen nagyobb költségvetési megszorításokat követeltek, máris lázadásba kezdtek. A kompromisszum azonban – amely gyakorlatilag befagyasztaná a szövetségi kiadásokat – mind a demokrata elnök, mind a republikánus házelnök támogatását élvezi.

Mindez felcsillantotta a reményt, hogy feloldhatja a Washingtont és az országot hetek óta sújtó, gazdasági válsággal fenyegető költségvetési patthelyzetet.

Joe Biden a Fehér Ház által késő este kiadott nyilatkozatában sürgette a képviselőházat és a szenátust a megállapodás elfogadására, mondván, hogy az megakadályozná a katasztrofális fizetésképtelenséget.

Ez egy fontos előrelépés, amely csökkenti a kiadásokat, miközben megvédi a dolgozó emberek számára létfontosságú programokat, és mindenki növeli a gazdaságot

– fogalmazott. 

Az elnök és McCarthy szombat este telefonon beszélt egymással az utolsó vitás pontok orvoslásáról. A capitoliumi irodája előtt tartott éjszakai sajtótájékoztatón, amely mindössze egy percig tartott,

McCarthy azt mondta, hogy a megállapodás „történelmi jelentőségű kiadáscsökkentéseket, következetes reformokat tartalmaz, amelyek kiemelik az embereket a szegénységből, és átterelik a munkaerőpiacra, valamint visszaszorítják a kormányzati túlkapásokat”, és nem vezetnek be új adókat. Nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre vagy konkrétumokat közölni, de azt mondta, hogy vasárnap tervezi a jogszabály szövegének közzétételét.

Ma este még rengeteg munkánk van, hogy befejezzük a törvény szövegezését

− mondta.

Rovatok