Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • A Kreml szerint a Nyugat egyre jobban belesodródik a konfliktusba
    • Megszólalt a belorusz elnök: ez vár arra, aki csatlakozik hozzájuk és az oroszokhoz
    • Kifütyültek egy ukrán teniszezőt, mert nem fogott kezet belorusz ellenfelével
    • Levadászta dezertáló katonáit az orosz hadsereg
    • Zelenszkij: Ukrajna véget vet a különböző népek elleni, moszkvai önkényuralomnak

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk máskor is. Jó pihenést kívánunk!

  • Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője úgy véli, hogy Ukrajna NATO-ba való meghívása kulcsfontosságú tényező lehet a háború befejezésében – mondta egy interjúban.

    Oroszországnak el kell fogadnia Ukrajna NATO-csatlakozását, ezen nem hajlandóak változtatni az ukránok. Jermak hangsúlyozta, a NATO-nak szüksége van Ukrajnára, a korábbi európai biztonsági rendszer nem működik szerinte – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Ezt mindannyian láttuk február 24-én. Európának szüksége van egy védett világra. És Ukrajna nélkül ez nem megy

    – mondta az elnöki hivatal vezetője.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna véget fog vetni a moszkvai önkényuralom történetének, amely hosszú időn keresztül rabszolgasorba taszított különböző népeket.

    Kijev és minden városunk, egész Ukrajna véget fog vetni a moszkvai önkényuralom történetének, amely nagyon hosszú időn keresztül rabszolgasorba taszított sok különböző népet. Ezt nem fogják megmenteni a Shahedek (iráni drónok – a szerk.), a terror semmilyen más eszköze

    – fogalmazott az ukrán elnök.

    Zelenszkij megjegyezte, hogy a vasárnap esti orosz támadás során a mennyiségileg legerősebb csapás Kijev régió ellen irányult – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • A Kreml reagált Lindsey Graham amerikai szenátornak az ukrán elnökkel, Volodomir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen tett kijelentésére. Graham azt mondta, hogy „az oroszok likvidálása a legjobb pénzkidobás”.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált a kijelentésre, és azt mondta, hogy az ilyen szenátorok nagy szégyent jelentenek az Egyesült Államok számára.

    Nehéz elképzelni nagyobb szégyent egy ország számára, mint hogy ilyen szenátorai  vannak

    – fogalmazott Peszkov az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Kanadai árkászok képzik ki az ukrán katonákat Lengyelországban. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a kanadai árkászok az aknákkal összefüggésben képzik ki a katonákat.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint több mint 100 orosz megszálló dezertált, katonai felszerelést is lopva.

    Az orosz megszállók továbbra is menekülnek a katonai egységek elől. A Luhanszki területen lévő megszállt Liszicsanszkban mintegy 80 orosz megszálló dezertált, Bahmut közelében a Wagner-csoportból mintegy 30 ember dezertált

    – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A megszállók soraiban egyre gyakoribb a dezertálás, bár ennek megakadályozására az oroszok fenyegetésekhez folyamodtak, és bevonták az orosz gárdát és az FSZB-t is – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Irán 30 százalékkal növelte oroszországi exportját a március végén véget ért perzsa naptári évben az előző évhez képest – jelentette az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség vasárnap az MTI híradása szerint.

    Az ISNA szerint Irán kereskedelmi volumene Oroszországgal mintegy 744 millió dollárra (258 milliárd forint) nőtt.

    Oroszország ezzel az iráni termékek tizedik legnagyobb felvásárlója.

    Teherán és Moszkva a nemzetközi szankciókra tekintettel fokozta gazdasági és katonai együttműködését. Irán – nyugati értesülések szerint – Sahíd típusú drónokkal is ellátja Oroszországot, bár a teheráni vezetés tagadja ezt.

    Az orosz–iráni együttműködés kiterjed az energetikai és pénzügyi ágazatokra is.

  • Hét orosz katona, akik korábban foglyok voltak, fegyverrel szöktek meg egy katonai egységből az ukrajnai Szoledarban. A katonák közül hármat az orosz erők fogtak el, miután a megszállt keleti Luhanszk városának egyik kávézójában italozás közben elfogták őket – tette hozzá. 

    Egy másik dezertőrt maguk a szökevények lőttek le, mivel meg akarta adni magát

    – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    A jelentések szerint még két férfit őrizetbe vettek, és keresik a másik katonát is. 

    Oroszország tavaly kezdett el embereket toborozni a börtöneiből a személyzeti problémák közepette, és a Wagner-csoport több tízezer elítéltet toborzott a háborúba. 

  • Az éjszakai támadás, amelyet több mint ötven, Irán által adott drónnal hajtottak végre, újabb megerősítése annak, hogy Irán Oroszország kulcsfontosságú szövetségesévé vált az Ukrajna elleni háborúban Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint.

    A gonosznak mindig világos értékelésekre van szüksége. A mai Irán egy terrorista rezsim, amely fenyegetést jelent Európára és a Közel-Keletre. Nukleáris kísérletei az egész világra nézve kockázatot hordoznak

    – fogalmazott a Twitteren.

    Podoljak hangsúlyozta, hogy Teherán Moszkva kulcsfontosságú szövetségesévé vált ebben a háborúban, szándékosan látja el fegyverekkel, amelyekkel polgári városokat támadnak. Szerinte a Kijev elleni legutóbbi éjszakai támadás újabb ékes bizonyítéka ennek.

    Jogi értelemben: Irán ezt közvetlen szándékkal teszi, és tisztában van tettei következményeivel. És ennek minden bizonnyal lesznek következményei. Ezért van az, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij benyújtja a parlamentnek azt a határozattervezetet, amely 50 évre szóló szankciókat vezet be Iránnal szemben

    – írta.

  • Az ukrajnai konfliktus elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a nyugati országok azon tervét, miszerint F–16-os vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

    Természetesen ez elfogadhatatlan eszkaláció. Úgy gondolom ennek ellenére, hogy vannak még értelmes emberek Nyugaton, akik ezt megértik, ám mindent Washington, London és az ő Európai Unión belüli szatellitjeik, elsősorban a balti államok, Lengyelország diktálnak, akik közvetlenül a terepen hajtják végre az Egyesült Államok által kitűzött feladatot: Oroszország meggyengítését, azt, hogy stratégiai vereséget okozzanak neki

    – mondta az orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában. Továbbá Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati politológuskörökben már Oroszország „dekolonizációjáról” beszélnek: „Országunk feldarabolását értik ezalatt. A tűzzel játszanak. Efelől nem lehet kétség” – tette hozzá.

    Lavrov kifejezte reményét, hogy a józan emberek kezdenek majd eltávolodni a Nyugat által létrehozott „neonáci rezsim” támogatásától.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azt hangoztatta, hogy a nyugati országok „tágabb értelemben” háborút folytatnak Oroszország ellen – adta hírül az MTI.

  • Az ukrán hatóságok szerint egy ember meghalt azt követően, hogy Oroszország 19 csapást mért a kelet-donyecki régióra. A támadásokban összesen 30 ház, egy gyár, több autó és a város elektromos hálózata is megsérült – írja a Sky News.

    A hatóságok közlése szerint többen megsérültek a támadásban, de részleteket nem árultak el. Oroszország Iszkander típusú operatív taktikai rakétarendszereket, aknavetőket, harckocsikat és tüzérséget vetett be a támadás során.

  • Volodimir Zelenszkij elnök reagált az Ukrajnát ért nagyszabású éjszakai dróntámadásra, és kiemelte a mentők és a katonák hősies munkáját.

    Ti vagytok a mi hőseink

    – írta Zelenszkij a Telegramon, megszólítva őket.

    Az ukrán légvédelmi erőkre utalva az elnök megjegyezte, hogy ők másképp hallják a légvédelmi jelzést, mint a legtöbben.

    Az ellenséges drónok és rakéták minden egyes lelövése emberek életét menti meg

    – mondta az elnök.

    Az ellenséges csapások következményeinek felszámolásában részt vevő mentőkhöz szólva hangsúlyozta, hogy mindent beleadnak mások életének megmentéséért.

  • Az ukrán Marta Kosztjukot kifütyülték, amiért nem fogott kezet belorusz ellenfelével az első fordulós vereségét követően a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson.

    Kosztjuk, aki az egyik legszókimondóbb ukrán játékos volt az orosz invázióra adott sportági válaszlépésekkel kapcsolatban, a mérkőzés után még a szemkontaktust is kerülte Arina Szobolenkóval. 

    Egyenesen elsétált a bíró mellett, miközben Szobolenko a háló felé sétált, mintha valamiféle cserére számított volna. A Roland Garros közönsége pedig kifütyülte az ukrán játékost, miközben az öltöző felé tartott – közölte a Sky News

    Szobolenko egyébként anno támogatta Lukasenkát, amikor a belorusz elnök elrendelte a tüntetők letartóztatását és megölését országában.

  • Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el rekordszintű, tömeges dróntámadás miatt. Az orosz hadsereg iráni drónokat vetett be a támadás során. Az ukrán légierő ezredese, Jurij Ihnat szerint az orosz erők megpróbálták félrevezetni a légvédelmet és kijátszani a radarokat – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Mind a Shahedhez hasonló iráni kamikazedrónokat, mind a cirkálórakétákat úgy tervezték, hogy kijátsszák a légvédelmet, de, mint látjuk, az ukrán légvédelem napról napra erősebb. Több eszközt szeretnénk, hogy 100 százalékos eredményt érjünk el, talán az F–16-os repülőgépek, amelyekre már olyan régóta várunk, segíthetnek ebben

    – mondta Jurij Ihnat.

  • Aljakszandr Lukasenka, Belarusz elnöke azt állítja, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket fog biztosítani minden olyan országnak, amely csatlakozik az „Orosz Föderáció és Belarusz egyesült államához” – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ha valaki aggódik, nem hiszem, hogy Kaszim Tokajev, Kazahsztán elnöke aggódik emiatt, de ha hirtelen, akkor senki sem ellenzi, hogy Kazahsztánnak és más országoknak olyan szoros kapcsolataik legyenek, mint nekünk az Orosz Föderációval

    – mondta a belorusz elnök.

    „Ez nagyon egyszerű. Belarusz és Oroszország uniójába be kell lépni, és ennyi: bárki ellen lesz atomfegyverünk” – tette hozzá.

  • Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési adatai szerint legkevesebb 206 600 orosz katona vesztette életét a háború kezdete óta, ebből tegnap mintegy négyszáz ember.

    Az orosz veszteségekről szóló napi frissítésében az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy 3797 harckocsit és 2993 drónt is megsemmisített.

    Az adatok hitelességét az Index nem tudta ellenőrizni, Oroszország pedig nem közöl adatokat a harctéri veszteségeiről.

  • Volodimir Zelenszkij arra kérte az ukrán parlamentet, hagyja jóvá az 50 évre szóló szankciókat Iránnal szemben, amiért drónokkal és katonai felszerelésekkel támogatják Oroszországot.

    Ez magában foglalná az Iránnal folytatott kereskedelem, a befektetések és a technológiák átadásának teljes tilalmát – írja a The Guardian.

    A szavazást még nem tűzték ki. A bejelentés órákkal az után történt, hogy Oroszország tömeges dróntámadást hajtott végre 54 iráni gyártmányú Shahed drónnal. Ukrajna azt állítja, hogy ezek közül 52-t lelőtt.

  • Oroszország londoni nagykövete szerint Moszkva békét szeretne Ukrajnában, de ennek több feltétele van.

    Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például „ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban”.

    A nagykövet szerint Ukrajna az elmúlt években „a szélsőséges nacionalizmus legrondább formáját” alkalmazta, megtiltotta az orosz nyelv használatát és az orosz nyelvű oktatást, az oroszokat kiszorították a társadalmi életből.

    Andrej Kelin „nagy, idealista tévedésnek” nevezte, hogy Ukrajna felülkerekedhet a konfliktusban. Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, „és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez” – fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

  • Ukrajna belügyminisztériuma megosztott egy videót, amelyen állítólag az látható, amint az ukrán határőrök lelőnek egy orosz drónt – számolt be a Sky News.

    A videón kézifegyverekkel leadott lövések hallhatóak a portál szerint, valamint egy robbanás is, amely után valaki ujjongani kezd a háttérben. 

  • Lindsey Graham amerikai szenátor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén „jó pénzkidobásnak” nevezte azt, hogy az Egyesült Államok pénzéből oroszokat ölnek az ukránok – közölte a RIA Novosztyi információi alapján az mk.ru.

    A dél-karolinai republikánus szenátor pénteken találkozott Kijevben Zelenszkijjel. Az ukrán elnök megköszönte Grahamnek, hogy segítik Ukrajna fegyveres erőit. A beszélgetés egy pontján Zelenszkij azt mondta, hogy a nyugati támogatásnak köszönhetően Ukrajna szabad maradt, mire Graham azt válaszolta: 

     És az oroszok meghalnak. Sosem költöttük ilyen jó célra a pénzünket.

    A találkozóról videó is készült, amelyet a The Sun című brit lap osztott meg.

  • Ukrán dróntámadás történt a Krasznodari határterületen, Kuban városánál – közölték orosz források.

    A TASZSZ hírügynökség és a Baza Telegram-csatorna szerint egy olajfinomító volt a csapás célpontja. Az orosz légvédelem az összes drónt megsemmisítette, így a létesítményben nem keletkezett kár. 

  • Vasárnap kigyulladt egy közigazgatási épület Moszkva belvárosában.

    A RIA Novosztyi szerint az épületből mintegy 60 embernek kellett kimenekülnie. A lángok 5 négyzetméternyi területre terjedtek ki, de már eloltották a tüzet. Azt viszont még vizsgálják, hogy mi okozhatta. 

  • Korábban írtunk arról, hogy vasárnap hajnalban orosz támadás érte Kijev mellett Zsitomir városát is.  Azóta a helyi tisztviselők tájékoztatást adtak erről a csapásról.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint közölték, hogy egy infrastrukturális létesítményt ért csapás a városban. Sérültekről nincs hír, azonban a károk felmérése még zajlik.

    Egyelőre az sem egyértelmű, hogy az ukrán légvédelemnek sikerült-e lelőnie a várost támadó orosz drónokat, és csak a maradványok zuhantak rá a létesítményre, vagy pedig becsapódtak az épületbe, és felrobbantak. 

    A közösségi médiában viszont már terjed egy videó, amely állítólag a csapásról készült, és annak alapján úgy tűnik, hogy legalább az egyik drón eltalálhatta a célpontot, mielőtt lelőtték volna. 

  • Négyre nőtt a halálos áldozatok száma annak a csapásnak az esetében, amelyet pénteken hajtottak végre az oroszok Dnyipróban.

    Az ukrán városban egy kórházat ért tüzérségi csapás. Korábban két halálos áldozatról lehetett tudni, de a romok alatt több embert is kerestek még a hétvégén. Kettejüknek azonban már csak a holttestét találták meg. 

    Erről a támadásról pénteken az ukrán elnök is beszélt egy bejelentkezésében. 

  • Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó arról számolt be még szombaton, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be a közelében. 

    Állítása szerint Sebekino városa felé tartottak autóval, amikor hirtelen tűz alá kerültek. A tüzérségi lövedékek a mellettük lévő utcában csapódtak be, de a csapás miatt egy ideig nem tudta elhagyni az autót – írta meg a NEXTA hírcsatorna.

    A Sebekinót ért csapásról a Mash nevű Telegram-oldalon is megosztottak egy videót.

  • Az Egyesült Királyságban defenzív harcászatra képezik ki az ukrán katonákat – számolt be az ukrán hadsereg vezérkara.

    A bejegyzés szerint a katonák modern kézi lőfegyvereken gyakorolnak, valamint a védekező harcászatban alkalmazott taktikákra tanítják őket.

  • Dróntámadás érte az ukrán fővárost vasárnap hajnalban, amelyben legalább egy ember meghalt – írja a BBC a város polgármesterének, Vitalij Klicskónak a közlése alapján.

    A városvezető és a kijevi tisztviselők szerint az oroszok több mint 40 drónnal támadták Kijevet. Az egyik eszköz egy benzinkút közelében csapódott be, és megölt egy férfit, valamint megsebesített egy nőt.

    Vitalij Klicsko arról is beszámolt, hogy legalább két épület kigyulladt a dróntámadás következtében. Egyben arra kérte az embereket, hogy maradjanak a menedékhelyeken. Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben.

    A városi elöljáró elmondta, hogy nem sokkal – hely idő szerint – hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak.

    Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka.

    Május 28-án tartják Kijev városának napját, amely békeidőben ünnepnapnak számít. A Főváros mellett Zsitomir városát is támadás érte hajnalban.

  • Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete a BBC-nek adott interjúban beszélt arról, hogy eszkalálódhat a háború.

    A nagykövet azt mondta, hogy Oroszország 16-szor akkora, mint Ukrajna, jelentős erőforrásai maradtak, és az „igazán súlyos” lépéseket eddig még nem tette meg az orosz kormányzat, de ha a Nyugat nem áll le a fegyverszállításokkal, akkor előbb-utóbb „új dimenzióba léphet a háború.

    Hozzátette azt is: az ukrajnai konfliktus időtartama szerinte attól függ, hogy a NATO országai és különösen a britek milyen lépéseket tesznek, eszkalálják-e a harcot.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére május 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6200 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5108 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 90 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Kirill pátriárka kitiltotta az orosz ortodox egyház művészeti tanácsának vezetőjét, amiért akadályozta a Szentháromság áthelyezését a Megváltó Krisztus-székesegyházba – számolt be a NEXTA hírcsatorna. 

    Leonyid Kalinyin főpapot, az orosz ortodox egyház művészeti és restaurálási tanácsának vezetőjét megfosztották tisztségétől, és eltiltották a szolgálattól. A döntés oka az volt, hogy „akadályozta” Andrej Rubljov Szentháromság című ikonjának a Tretyakov Galériából a Megváltó Krisztus-székesegyházba való áthozatalát a május 28-án tartandó pünkösdi ünnep alkalmából.

    Kalinyin a vezetőség döntését nyugodtan fogadta. A főpap megjegyezte, hogy a galéria szakembereivel folytatott tárgyalásai közben hibát követhetett el.

Rovatok