Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorral állt egy színpadon, most felfüggesztették a korábbi cseh miniszterelnököt

2023. május 28., vasárnap 18:09

A Momentum Mozgalom közleményben számolt be róla, hogy az Európai Parlament liberális pártcsaládja, az ALDE felfüggeszti Andrej Babis jogait a pártcsaládban. Ennek oka, hogy részt vett a Budapesten szervezett, CPAC Hungary nevezetű eseményen, és ott Orbán Viktorral állt egy színpadon.

Május elején a CPAC Hungary nevű eseményen, amelyet az Alapjogokért Központ szervezett, részt vett Andrej Babis, korábbi cseh miniszterelnök, az ANO párt vezetője. Emiatt pedig most az európai pártcsalád, ahová pártja is csatlakozott, megbüntette.

A liberális pártcsalád, az ALDE stockholmi kongresszusán vasárnap elsöprő többséggel fogadták el azt az indítványt, amely felfüggeszti Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártvezetői jogait, és vizsgálatot indít pártja, az ANO ellen

– olvasható a Momentum közleményében.

Az indítványt a Momentum mellett a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák és a lengyel liberális pártok jegyezték. Az indítvány elfogadásával Babis többek között nem vehet részt a pártcsalád eseményein, és vizsgálóbizottságot küldenek Prágába, hogy felmérjék az ANO liberális elköteleződesét. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben a Duna egyik oldalán diákokat fújnak le könnygázzal, addig a másik oldalán pártcsaládunk egyik tagja Orbán Viktorral áll egy színpadra. Az Európai Néppárttal ellentétben a mi közösségünkben komoly következménnyel jár, ha valaki az Európa-ellenes erők oldalára áll

– mondta Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője.

(Borítókép: Andrej Babis a CPAC Hungary nevű eseményen 2023. május 4-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index) 

Rovatok