Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Erdogan nyerte a törökországi elnökválasztást

2023. május 28., vasárnap 17:33

Recep Tayyip Erdogan beszédében köszönetet mondott választóinak. Erdogan riválisa, Kemal Kilicdaroglu nem ismerte el választási vereségét. Vlagyimir Putyin szerint természetes Erdogan győzelme.

Hivatalosan is Recep Tayyip Erdogan nyerte a törökországi elnökválasztást, jelentette be a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK). Az YSK elnöke, Ahmet Yener azt mondta, hogy 

Erdogant a szavazatok 52,14 százalékával választották újra.

„Az eredmény már magasabb feldolgozottsági szint esetén sem fog változni” – mondta Yener.

A szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal állt az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát tudhatta magáénak.

A hivatalos adatokkal párhuzamosan az Anadolu török állami hírügynökség összesítésében már 98 százalékos feldolgozottság szerepelt. Náluk Erdogan a szavazatok 52,12 százalékát, míg Kilicdaroglu a 47,88 százalékát kapta.

Az Anka török magánhírügynökség adatai szerint szintén 98 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan a voksok 51,94 százalékát szerezte meg, Kilicdaroglu pedig a 48,06 százalékát kapta.

Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács vezetője 54,47 százalékos feldolgozottságnál azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 54,47 százalékával vezet, Kemal Kilicdaroglu pedig 45,53 százalékkal követi őt. Ez volt az első hivatalos adat az urnazárás óta.  

Erdogan elnök az első hivatalos adatok megjelenése után támogatóinak beszédet mondott, amelyben megerősítette győzelmét, és köszönetet mondott választóinak. Úgy fogalmazott, hogy a választók újabb öt évre az ország vezetésének felelősségét ruházták rá. Beszédében az elnök LMBTQ-párti politikával vádolta meg az ellene összefogott ellenzéket és gúnyolódva köszönt el vetélytársától.

Nem ismerte el vereségét az ellenzék elnökjelöltje

Reagált az elnökválasztás eredményére Kemal Kilicdaroglu, a török ellenzéki összefogás elnökjelöltje. Indulatos beszédében tisztességtelennek nevezte a választásokat, és „elítélte Erdogan elnök tekintélyelvű rendszerét”.

Tudniuk kell, hogy kitartunk a nehézségek ellenére, amelyek ránk várnak

– mondta. Kilicdaroglu nem ismerte el vereségét, azaz Erdogan újraválasztását az eredmények ellenére sem. Az ellenzéki elnökjelölt megköszönte annak a 25 millió töröknek a voksát, aki rá szavazott.

Vlagyimir Putyin szerint természetes Erdogan győzelme

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Recep Tayyip Erdogannak. Putyin szemében természetes a regnáló török elnök újraválasztása. 

A választási győzelem az ön önzetlen munkájának természetes eredménye és egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török nép támogatja az erőfeszítéseit az állami szuverenitás megerősítésére és a független külpolitika folytatására

– írta Putyin a török elnöknek.

Erdogan és Putyin régóta szövetségesek, és Törökország a NATO-szövetségeseihez képest semlegesebb álláspontot képviselt az ukrajnai háborúban – írja a BBC.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter is gratulált 

„Gratulálunk Erdogan elnök megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez!” – írta a Twitteren Orbán Viktor. A kormányfő török nyelven is köszöntötte Erdogant.

Gratulálunk, Elnök úr! 

– írta a magyar miniszterelnök. 

A magyar miniszterelnök mellett a katari emír, Tamím ibn Hamád al-Tání is gratulált Erdogannak, sok sikert kívánva az új elnöki ciklushoz. 

Szijjártó Péter külügyminiszter gratulációjában pedig arról írt, hogy „kicsit több mint egy év alatt kétszer is bebizonyosodott: hiába áll össze a teljes ellenzék, ha a mondanivaló és a közös pont mindössze annyi, hogy a kormány (vagy az elnök) menjen, akkor abból az emberek nem kérnek”. 

Mind a két hírügynökségnél vezet Erdogan

Az Anka és az Anadolu hírügynökségek szerint a szavazóurnák több mint 85 százalékát már felnyitották. Az Anadolu közölte, hogy ez alapján Erdogan 52,93 százalékkal vezet, Kilicdaroglu pedig 47,07 százalékkal követi – írja a BBC.

Az Anka magánhírügynökség szerint Erdogan csak 50,65 százalékkal áll nyerésre, miközben Kilicdaroglunak 49,35 százaléka van. Egyelőre egyik eredményt sem tekinthetjük hivatalosnak. 

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdogan, a hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu küzd egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

Ezúttal már csak Erdoganra és kihívójára, az ellenzéki összefogás jelöltjére, Kilicdaroglura lehetett voksolni

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) járulhattak az urnákhoz. Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat – adta hírül az MTI. 

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is. 18 és 21 óra között a sajtó kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által kiadott információkat hozhatja nyilvánosságra.

Az YSK a médiát érintő korlátozásokat a tervek szerint 21 órakor oldja fel, bár dönthet úgy is, hogy ezt az időpontot korábbra hozza.

Az államfőválasztás első fordulóját Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Özgür Özel, a CHP frakcióvezető-helyettese vasárnap a hivatalos Twitter-oldalán azt írta, hogy Ali Seker volt parlamenti képviselőjük megsérült egy összetűzés során a délkelet-törökországi Sanfliurfa tartomány Karaali falvában, ahol társaival megfigyelőként tartózkodott.

A dulakodás oka az volt, hogy Sekerék felszólaltak a tapasztalt szabálytalanságok ellen – közölte Özel.

A külföldön élő törökök május 20. és május 24. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain május 28-án 17 óráig még ők is voksolhattak. Az ő szavazócéduláikat Ankarába szállították. Ezeket a borítékokat szintén a 17 órás urnazárást követően bontják ki.

Órákra a győzelemtől

Recep Tayyip Erdogan esélyeit növeli a második fordulóban, hogy az első forduló szélsőjobboldali elnökjelöltje, Sinan Ogan (5,2 százalékot szerzett) támogatásáról biztosította a regnáló török elnököt.  

Sinan Ogan szerint Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke „nem tudta meggyőzni a jövőről”, miközben Erdogan támogatása mellett fontos érv volt a terrorizmus elleni küzdelem. Az elemzők szerint Ogan támogatása jól jöhet Erdogannak, de a szélsőjobboldali politikus támogatói megosztottak. 

Esélyesnek tűnt Erdogan leváltása

Recep Tayyip Erdogan 2002 óta vezeti Törökországot, idén először látszott úgy, hogy a rendkívül töredezett török ellenzék közös indulása valós esélyt teremt a leváltására. 

A választások annak ellenére kiélezettnek tűntek, hogy a pálya egyértelműen Erdogan és pártja felé lejt: inkumbens elnökként a világ összes líráját elígérte már, hogy 20 évnyi hatalom után ismét újraválasszák, emellett a török médiahelyzet sem az ellenzéknek kedvez, mivel a médiumok 90 százaléka kormányzati szereplők vagy az állam tulajdonában van.

Ráadásul a török választásokat az EBESZ már régóta nem tartja sem fairnek, sem tisztának: a legutóbbi, 2018. június 24-én tartott előrehozott elnök-, illetve parlamenti választásról írt zárójelentésben ugyan úgy fogalmaznak, hogy az állampolgárok valódi választási lehetőségek közül választhattak, de rögtön leszögezik: Erdogan és pártja jelentős előnyöket élvezett a kampányban.

A török elnökválasztás második fordulójáról készült képgalériánk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan 2023. május 28-án. Fotó: Murad Sezer / Pool / Getty Images)

Rovatok