Index Vakbarát Hírportál

Lesújtott a bíróság a férfira, aki a levegőben nyitotta ki az ajtót a repülőgépen

2023. május 28., vasárnap 15:56

A kerületi bíróság a légiközlekedés-biztonsági törvény megsértésének vádjával elfogatóparancsot adott ki arra a férfira, aki kinyitotta egy utasszállító vészkijárati ajtaját az Asiana Airlines légitársaság járatán, amely a dél-koreai Csedzsu-szigetről Tegu városába tartott. Mindezt úgy, hogy a jármű még a levegőben volt.

Egy dél-koreai bíróság vasárnap elfogatóparancsot adott ki egy utas ellen, aki percekkel a dél-koreai Teguban történő leszállás előtt kinyitotta az Asiana Airlines repülőgépének ajtaját – írta meg a Reuters.

Ahogy arról beszámoltunk, a harmincas éveiben járó férfit pénteken a leszálláskor vették őrizetbe, miután kinyitotta az ajtót, amikor az A321–200-as repülőgép mintegy 213 méter magasan volt a föld felett, pánikot okozva ezzel a fedélzeten.

A kerületi bíróság a légiközlekedés-biztonsági törvény megsértésének vádjával adott ki elfogatóparancsot.

Hozzátéve: fennáll a veszélye, hogy a férfi megpróbál elszökni a tárgyalás előtt. Az elfogatóparancs lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy hosszabb ideig őrizetben tartsa.

A férfi az esettel kapcsolatban elmondta, hogy azért nyitott ajtót, mert gyorsan le akart szállni a gépről. 

„Nagyon sajnálom a gyerekeket” – mondta újságíróknak, amikor a bíróságra kísérték vasárnap egy tárgyalásra. Ezzel a fedélzeten tartózkodó diákokra utalt, akik közül többeket később légzési problémákkal szállítottak kórházba.

Senki sem sérült meg komolyabban

A dél-koreai légitársaság Airbus A321 típusú gépén 194 utas tartózkodott, és a gép már a leszálláshoz készülődött 250 méteres magasságban, amikor a vészkijárat mellett ülő férfi kinyitotta az ajtót.

A gép sikeresen landolt a tegui repülőtéren, az incidens során senki sem sérült meg, de kilenc utas – köztük nyolc iskoláskorú gyermek – légzési nehézségekre panaszkodott, ezért kórházba szállították őket. A dél-koreai közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a rémült utasok megpróbálták lefogni a férfit, akinek végül mégis sikerült az utasszállító ajtaját kinyitnia.

Rovatok