Index Vakbarát Hírportál

Egyre feszültebb a helyzet Koszovóban, a sokkológránatok is előkerültek

2023. május 29., hétfő 19:13

A szerb sajtó beszámolója szerint Zvecsán lakói összetűzésbe keveredtek a helyi békefenntartó erőkkel, amiben legalább két ember megsebesült. Állításuk szerint a támadást a Kosovo Force (KFOR) hajtotta végre.

Legalább két szerb megsebesült, közülük egy fiatal súlyosan, miután a Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR) tagjai sokkológránátokat használtak, és a koszovói rendőrség tagjai is tüzet nyitottak – írja a Kosovo Online hírei alapján a b92.

A támadás azután történt, hogy a NATO-misszió tagjai megtámadták a civil szerbeket Zvecsán községben. A KFOR botokkal és könnygázzal támadt az emberekre – számolt be a Kosovo Online.

A cikk szerint a KFOR tagjai erőszakkal próbálták berángatni kordonjukba a Szerb Lista képviselőit, majd sokkológránátokat és rengeteg könnygázt vetettek be, emellett füst borította be az önkormányzat épületéhez vezető utcákat.

A központban több mentőautó is parkol, ahol elsősegélyt nyújtanak a sérülteknek. Az összegyűlt civilek még mindig az utcán vannak, és nem vonulnak vissza.

A hírportál beszámolója szerint Igor Simics, a Szerb Lista képviselője felszólította az önkormányzat épülete előtt összegyűlt több mint ezer polgárt, hogy üljenek le a földre nyugodtan, felemelt kézzel.

Magyar katonák is a sérültek között

A hvg.hu diplomáciai források alapján úgy értesült, hogy a zvecsáni összetűzésben húsz magyar KFOR-katona sebesült meg, többen közülük súlyosan. Az Index az ügyben kereste a Honvédelmi Minisztériumot, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az AFP hírügynökség arról számolt be hétfő este nyolc órakor, hogy már huszonöt békefenntartó sérült meg az összecsapásokban.

Az M1 aktuális csatorna zvecsáni tudósítójának esti bejelentkezése alapján a feszültség némiképp csillapodott, de továbbra is hallani a katonai járművek hangját a városban. A békefenntartó erők körbezárták a zavargások helyszínét, ahová senkit sem engednek oda.

Az Index fotógalériát állított össze a koszovói zavargásokról, amely ide kattintva tekinthető meg.

A KFOR szerint indokolatlanul támadták meg őket

A KFOR békefenntartó szervezet hétfő este kilenc órakor a Twitteren tette közzé nyilatkozatát.

Ebben megerősítik, hogy délután a helyszínre rendelték csapataikat, hogy lecsillapítsák a kedélyeket a polgármesteri választások nyomán kirobbant erőszakos tüntetéseken.

A KFOR közleménye is huszonöt sérült békefenntartóról számolt be, akik között olaszok és magyarok is voltak. Mint írják, „a rendbontók indokolatlanul támadták meg” őket.

A sérültek jelenleg orvosi megfigyelés alatt állnak.

A KFOR-misszió parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia hadosztályparancsnok személyesen felügyeli az eseményeket, és „elfogadhatatlannak tartja a tüntetők indokolatlan agresszióját”.

Hozzátette, hogy a KFOR „továbbra is pártatlanul teljesíti megbízatását”.

Vucsics mindenért Kurtit okolja

Alekszandar Vucsics szerb elnök helyi idő szerint este nyolc órától nyilatkozott a kialakult helyzetről. Beszédében kijelentette, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek egyetlen célja, hogy konfliktusokat okozzon Koszovóban és Metohija régióban, valamint a szerbek és a NATO között.

A szerb elnök szerint egyedül Kurti okolható mindazért, ami jelenleg Koszovóban történik.

Az elmúlt három napban még egy politikai analfabéta ember is megértette, hogy Kurti szervezetének szándéka konfliktust okozni a szerbek és a NATO között. Ő, aki mindenért felelős, Pilátusként mossa kezeit

– mondta Alekszandar Vucsics.

Az elnök beszéde az alábbi videóra kattintva nézhető vissza.

Forró a hangulat

A KFOR egységei hétfőn vonultak ki az észak-koszovói zavargások helyszíneire. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Albin Kurti miniszterelnök azonban annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR közölte: megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban azért, hogy biztosítsa minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől.

Rovatok