Index Vakbarát Hírportál

Demenciát állapítottak meg a korábbi amerikai first ladynél

2023. május 30., kedd 20:13

A Carter Központ kedden jelentette be, hogy Rosalynn Carternél, a korábbi first ladynél demenciát diagnosztizáltak.

A Carter Központ közleményben erősítette meg, hogy a betegség ellenére Rosalynn Carter továbbra is boldogan él férjével a Texas állambeli Plainsben – számolt be róla az ABC News.

Hozzátették, hogy a bejelentéssel Jimmy Carter felesége szeretne kiállni a mentális egészség fontossága mellett, csökkentve a betegséggel járó megbélyegzést.

A közleményben arra is kitértek, hogy a mentális betegséggel járó negatív vélemények gyakran visszatarthatják a betegeket és családtagjaikat attól, hogy támogatást keressenek vagy kapjanak. A bejelentéstől azt remélik, hogy az emberek nyíltan beszélnek majd a demencia problémájáról.

A történelem leghosszabb életű amerikai elnöke 

A 98 éves Jimmy Cartert, az Egyesült Államok 39. elnökét a történelem leghosszabb életű amerikai elnökeként tartják számon. Feleségével, Rosalynn Carterrel 1946-ban házasodtak össze, így a leghosszabb életű elnöki házasság is az övék.

Jimmy Carter és 95 éves felesége 1982-ben alapították a georgiai Carter Központot, amely az évek során nemzetközileg is elismert humanitárius erővé vált.

Rovatok