Index Vakbarát Hírportál

Európát nem vezethetik homofób, kleptokrata, putyinista ölebek – durva vádakkal illették az Orbán-kormányt

2023. május 30., kedd 10:52

Az Európai Parlament a napokban elfogadhat egy állásfoglalást arról, hogy Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A holland EP-képviselő szerint ugyanis Európát nem vezethetik homofób, kleptokrata, putyinista ölebek.

Mint ismert, Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig töltheti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ennek azonban a jelek szerint nem mindenki örül, ugyanis az Európai Parlamentben hamarosan egy határozattal tiltakozhatnak a magyar soros elnökség ellen.

Az EP június 1-jei plenáris ülésén dönthet az állásfoglalásról, amelyet a parlament öt pártja terjesztett be közösen. A konkrét javaslat szerint a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezték meg, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnöki tisztségre. Azt írták, hogy a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

A Renew Europe (Újítsuk meg Európát) képviselőcsoport most ismét sürgeti a Tanácsot, hogy mihamarabb találjanak megoldást annak érdekében, hogy Orbán Viktor ne tudja befolyásolni az EU jogalkotási munkáját az említett időszakban.

Sophie in 't Veld holland EP-képviselő, a Renew Europe képviselőcsoport koordinátora azt mondta:

Egyértelmű, hogy az Orbán-kormány teljesen alkalmatlan arra, hogy hat hónapig a tanács elnöke legyen. Európát nem vezethetik homofób, kleptokrata, putyinista ölebek

– mondta a képviselő.

Úgy véli, a tanácsnak most választania kell, hogy a történelem melyik oldalán szeretne állni, hozzátéve, hogy az EP-nek önállóan kell meghatározni a saját útját. „Nem fogunk pódiumot adni az Orbán-kormánynak, helyette a parlament adjon pódiumot azoknak a magyaroknak, akiket az Orbán–kormány elhallgattatott! A bíróknak, a független médiának, az LMBTQ-közösségnek és másoknak.”

Moritz Körner német EP-képviselő szerint pedig 

egy magyar EU-elnökség olyan lenne, mintha egy iskolaudvari zsarnokot, Orbánt választanák iskolaigazgatónak. A soros elnökség betöltése azt jelenti, hogy a 27 tagállam nevében kell felszólalni, és ő most nem alkalmas erre a feladatra.

Arról, hogy a kormány hogyan reagált az Európai Parlament tervezett lépésére, itt írtunk nemrég. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az EP problémája hazánkkal a békepártiság.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. május 30-án. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto /  Getty Images)

 

Rovatok