Index Vakbarát Hírportál

Hiába a magyar ellenállás, Joe Biden ígéretet tett

2023. június 2., péntek 08:57

Az amerikai elnök szerint Svédország a lehető leghamarabb csatlakozni fog a NATO-hoz. Joe Biden nagyon egységesnek és energikusnak látja a katonai szövetséget, miközben Antony Blinken külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy még júliusban, a NATO-csúcstalálkozó előtt lezárulhat a svéd csatlakozási folyamat.

Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok Légierő Akadémiájának diplomaosztó ünnepségén kijelentette, hogy Svédország a lehető leghamarabb csatlakozni fog a NATO-hoz. Biden annak ellenére bizakodó a kérdésben, hogy Törökország és Magyarország is lassítja az ország csatlakozását a katonai szövetséghez – írja az Al Jazeera.

Biden beszédében méltatta a NATO egységét.

A NATO energikusabb és egységesebb, mint évtizedek óta bármikor. Most még erősebb, hogy legújabb szövetségesünk, Finnország, és hamarosan Svédország is a lehető leghamarabb csatlakozik a szövetséghez. Ez meg fog történni. Megígérem

– fogalmazott Joe Biden amerikai elnök. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pár napja már sürgette  Törökországot, hogy hagyja jóvá Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. 

„Az Egyesült Államok szempontjából itt az ideje, hogy véglegesítsük Svédország csatlakozását” – mondta az amerikai külügyminiszter kedden újságíróknak az észak-svédországi Lulea városában. Blinken szerint Svédország NATO-csatlakozása már a júliusban, Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozó előtt lezárul.

Magyarország nem siet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfókon is megerősítette, hogy a kormánypárt kihelyezett frakcióülésén érdemi vita volt Svédország NATO-csatlakozásáról, ezért nem került még mindig az Országgyűlés elé a kérdés. 

Gulyás nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarország végül ne támogassa a svéd NATO-tagságot. A miniszter újra arról beszélt, hogy el kell oszlatni a kétségeket, és bizalmat kell építeni. A pontos dátummal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Rovatok