Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában jó autót vezetni, Magyarországon már kevésbé

2023. június 2., péntek 11:33

Huszonkét országot hasonlított össze a brit Comparethemarket portál autóvezetés szempontjából; Magyarország kapta a második legalacsonyabb pontszámot. Számításba vették az utak minőségét, a dugókban eltöltött órák számát, az üzemanyagárat, a jövedelemhez viszonyított autózási költségeket, valamint a közúti halálozási adatokat is.

A Comparethemarket brit weboldal készített egy listát arról, hogy mely országokban a legjobb és legrosszabb autót vezetni. A legalkalmasabb országokat illetően Hollandia vezeti a mezőnyt (7,14/10 ponttal), ugyanis ott a jövedelemhez képest alacsonyak az autózással kapcsolatos kiadások, valamint jó az utak minősége, és a csúcsforgalomban töltött éves órák száma átlagosan itt volt a legkisebb.

Hollandiát az Egyesült Államok követi 6,35 ponttal, ahol szintén alacsonyak az autózási költségek, és itt volt a második legalacsonyabb a csúcsforgalomban töltött órák éves átlaga. A portál megjegyzi, hogy az országos átlag városonként nagyon eltérő, ugyanis New Yorkban, Washingtonban és San Franciscóban az autósok átlagosan több száz órát töltenek a csúcsforgalomban, míg más városokban, például Oklahoma Cityben vagy Knoxville-ben csupán 75-öt. Emellett az Egyesült Államokban az egyik legolcsóbb a benzin literenkénti ára is. 

A harmadik helyen Svájc áll (6,27 pont). A jövedelemhez képest itt sem kerülnek sokba az autózási költségek, valamint kiváló az útminőség, és alacsony a közúti halálozások száma. Hátrány, hogy drága a benzin, és a csúcsforgalomban töltött órák száma viszonylag magas.

A legrosszabbak

A weboldal szerint autóvezetés szempontjából Mexikó és Görögország a legrosszabb, mindkettő 1,83 pontot kapott. A jövedelemhez képest nagyon magasak az autózással kapcsolatos kiadások mindkét országban. Az átlagos közlekedési idő nagy, az utak minősége nem a legjobb, és a közúti halálozások száma magas. Különbség, hogy Mexikóban kifejezetten olcsó az üzemanyag, míg Görögországban drága. 

Az összehasonlításban vizsgált 22 ország közül Magyarország kapta a második legalacsonyabb pontszámot, 2,46-ot.

Azt írják, a jövedelemhez képest magasak az autózási költségek, és itt a második legmagasabb a csúcsforgalomban töltött órák száma (208 óra). Emellett Magyarország útminőség szempontjából hátulról a második helyen áll, és a közúti halálozási arányszám is igen magas. 

Hátulról a harmadik helyen holtversenyben áll Olaszország és Lengyelország, 3,33 ponttal. Olaszországban volt a harmadik legmagasabb a jövedelemhez viszonyított autózási költség, az utak minősége mindkét országban rossz. Lengyelországban magas a közúti halálozási arányszám, valamint a dugóban eltöltött órák száma is.

A teljes lista ezen a linken érhető el.

Rovatok